Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Mi van a hasizommal a szülés után?! (Fókuszban a has 3.)

2014. március 26. - Blanka Hámori

A "Fókuszban a has" cikksorozat mostani részében arról ír Zsuzsi, hogy mi a teendő a szülés után a hasizommal. Zsuzsiról tudni kell, hogy a szülés előtt, és az 1. baba születése után gyönyörű kockahasa volt! A 2. babája viszont óriási volt a mama alkatához képest, és bizony Zsuzsi egyenes hasizma a szülés után szétnyílva maradt. Ennek köszönhetően és edzői tudását felhasználva írja most nekünk le, hogy mit tehetünk a hasunkkal a szülés után!

Mi is zajlik szülés után? Mire kell tekintettel lennünk? anyahas Minden esetben szükséges megvárni a 6 hetes kontrollt (függetlenül a szülés módjától), amikor a nőgyógyásszal konzultálva eldönthető, hogy kezdődhet-e a sportos élet, és az milyen intenzitással. Ez előtt csak a statikus, konyhanyelven mondva “hasbehúzás és megtartás” javasolt, vagyis ülő és álló helyzetben húzd be a hasad, számolj el tízig és ezt ismételd naponta, ahányszor csak tudod / eszedbe jut. Természetesen a legfontosabb elv ezúttal is a fokozatosság elve. Fontos, hogy csak addig terheljük magunkat, amíg jól esik, illetve lehetőség szerint edző felügyeletével kezdjünk új életet a megváltozott testünkkel. Amennyiben 3 hónappal a szülés után is nagyobb a hasad a “kelleténél” és a zsírpárnáid még mindig nem akarnak apadni, tudnod kell, hogy a zsírpárna hasizom gyakorlatoktól nem fog eltűnni. Az izom erősödhet, vastagodhat, de ettől még zsírégetés is szükséges. Ugyanez igaz fordítva. Ha csak zsírégetést végzel, biztosan nem lesz tőle izmos hasad.

(Kicsit kilépve a has bűvköréből had jegyezzem meg, hogy a szoptatás miatt az intenzív sportolást is óvatosan, fokozatosan vezessük be, valamint a szoptatás hónapjai alatt a terheléseket próbáljuk szoptatás utánra (és még jóval a következő szoptatás elé) időzíteni, jó esetben ekkor úgyis alszik a baba :))

Honnan tudhatod, hogy milyen állapotban maradt a hasad?

Hasizom vizsgálatát egyedül is elvégezheted. Feküdj hanyatt, terhesizmoktérdfelhúzással talpad legyen a talajon. Mindkét kezed ujjaiddal lefele a köldök alá és fölé helyezd 3-3 ujjnyival és enyhén nyomd lefelé. A fejedet lassan emeld el a talajtól és próbálj az ujjaiddal “benyomni” a hasadba, felmérve a hasizom közötti rést. Szülés után két héttel már kétujjnyinál kisebbnek kellene lennie. Ha ennél nagyobb, akkor szétnyílva maradt a hasizom.

6 hetes kontrollon kérd meg nőgyógyászodat, hogy ellenőrizze le a hasadat is. Nem ritka, hogy szétnyílva marad, különösen ikerszüléseknél, vagy ha alkatunkhoz képest aránytalanul nagy babát hozunk a világra. Ez az elváltozás nem csak esztétikai probléma (hiszen a has jelentősen előre domborodik) de növeli a hasi / köldök sérv kialakulásának veszélyét, továbbá hátfájást okozhat! Ebben az esetben maradj a statikus hasizom gyakorlatoknál és azt is csak mértékkel. Amennyiben a szülés után 1 évvel még mindig nincs változás, mindenképp szakember segítségére van szükséged, aki megállapítja, hogy mik a további teendők (2 ujjnyi távolságot még gyógytornával esélyes helyreállítani).

Has ellenőrzésére az alábbi videós segítséget találtam, mellyel Te is könnyedén megtudhatod, fennáll-e a hasizom eltávolodása és ha igen, milyen mértékben.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=b7CGq499wAg[/embed]

Amennyiben hasad rendben van, nem nyílt szét (vagy csak minimális imagesmértékben) a hasizom gyakorlatokat ezesetben is óvatosan kezd. Ne végezzünk hirtelen, nagy intenzitású hasizom gyakorlatokat! Hangsúly a fokozatosságon van. Figyelj oda a gyakorlatok arányára is, a hasizom minden izmát és a medencefenék izmokat is erősíten kell. Fontos a helyes légzés is. Miközben feszül a hasizom, ne tartsuk vissza a lélegzetünket, ekkor “fújunk”. A fekvésben végezhető gyakorlatok két fő csoportja az alulról (pl. törzs rögzítésével páros láb emelése / felhúzása), illetve a felülről indított gyakorlatok (pl. hagyományos felülés). A ferde / haránt hasizmok erősítését kerüljük, amíg a belső, mély hasizmok nem erősödtek meg annyira, hogy nehezebb gyakorlatokat is véghez tudunk vinni.

Bevallom, első gyermekem szülése utáni napon az első sokk akkor ért, amikor a kórházban megkérdezték tőlem mikorra vagyok kiírva, mikor jön a baba… Válaszom a döbbenettől csak annyi volt: már a csecsemőosztályon van… Senkitől soha nem hallottam azelőtt, hogy ennyire megmarad a has szülés után, én magam pedig nem is gondoltam bele! De ekkor még sikerült visszanyernem az eredeti alakomat. Második gyermekem születése után viszont hiába telt el az egy év, a hasam nagy és előredomborodó maradt!! Nagy babát szültem (az én termetemhez képest pedig óriást), így nálam nem volt mit tenni, orvoshoz fordultam. Több szakvéleményt is kaptam, de a végén esetemben a műtét győzött, mert sikerült egy köldöksérvvel is gazdagodnom terhességem során, az eltávolodás mértéke pedig 4 cm-es volt. A hasizom ilyen nagyfokú eltávolodásánál már nincs remény, nem lehet tornával megoldani a helyreállítást. Megpróbáltam, de nem sikerült… további 1 évet várva végül Dr. Bognár Gábor kezei közé kerültem és így, túl a műtéten (de még kötésben) hamarosan megtudom a végeredményt. Az oda vezető útról pedig részletesen beszámolok a következő cikkben. :)

Zsuzsi

 

--------------------------------------------------------------

 

————————————————————–----------------

Elakadtál az edzésprogramodban vagy diétádban? Gyere el INGYENES állapot felmérésünkre, beszéljük át, hogyan tovább! Tovább a termünk oldalára.

Személyes blogomban többet olvashatsz a nőiesség, anyaság-karrier kérdésekről, motivációkról – tovább a bloghoz.

Olyan munkára vágysz, melyet végezhetsz otthon vagy csapatban, teljes vagy rész munka időben, akár GYES mellett?  Várunk a csapatunkba – tovább az ajánlathoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr7116308200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belovai Mária 2014.04.04. 13:28:18

Kedves Zsuzsi! Szeretném a segítségedet kérni!Hasonló problémám van nekem is,a hasizmom 2 és fél ujjnyira távolodott el egymástól..Nekem egy plasztikai sebész azt mondta,ez már javulni nem fog,tornával sem..Említetted itt a statikus hasizom gyakorlatokat..Érdemes vajon még próbálkoznom ezekkel?4 hónapos a babám..Vagy jelentkezzek minél előbb a műtétre?Sajnos nekem az előző terhességnél is nyitva volt már,de senki nem hívta fel rá a figyelmemet..Köszönöm a válaszodat!Szép napot!Marika :)

blanka 2014.04.04. 22:59:33

ZSUZSI VÁLASZA: Kedves Marika! Köszönöm a kérdésedet, és sajnálom,hogy Neked is így alakult a hasad a terhességektől. Valójában ez a 2,5 ujjnyi távolság nagyjából 4 cm-nek felel meg,valóban nem sok esély van a javulásra tornával. Minimális közelítés előfordulhat,de az általad megkérdezett orvosnak a véleménye és a saját tapasztalatom alapján is elmondható,hogy teljes záródást csak műtéttel lehet elérni. Dr.Bognár Gábor hasonlatával élve: olyan mint egy neylonzacskó, amit ha széthúzunk, sosem megy már vissza. Érdemes több szakvéleményt kikérni,illetve ami miatt fontos, de nem említetted,hogy alakult-e ki sérved is? A sérv miatt mindenképpen szükséges a műtét, de mivel a hasizomnak fontos szerepe van a testünk megtartásában, ezt sem árt helyreállítani. Arra a kérdésedre, hogy minél előbb jelentkezz-e műtétre fontos tudnod, hogy ez a műtét egy nagyhasi műtét, ami hosszú regenerálási idővel jár. Következő cikkben erről fogok írni, addig viszont tanácsként azt tudom mondani, hogy egy 4 hónapos babával (és egy nagyobb gyermekkel) én még nem merném bevállalni, csak ha állandó, segítségem van. (ill. szoptatást? is megvárnám mindenképp). (Én most is nehezen oldom meg, pedig nekem már közel 4 és 2 évesek) Nem életmentő beavatkozásról van szó, de ha esetleg sérved is van, addig óvatosan az emelésekkel, sportolással (természetesen én is emeltem a gyerekeket, edzést tartottam, de azért jobb óvatosnak lenni a lehetőségekhez képest). Amennyiben további kérdésed merült fel, igyekszem megválaszolni minél hamarabb. Üdvözlettel, Zsuzsa

Letti Violetta Németh-Molnár 2015.04.08. 07:46:10

Szia Zsuzsi! Nekem az lenne a kerdesem, hogy mi a velemenyed a tepozaras haskotorol. Erdemes szules utan hordani, hogy visszahuzodjon a has vagy felesleges? En is sportos eletmodot uzok, nem szeretnek kotenyhasat. Elore is koszi valaszodat! Udv, Letti

Beáta Koroknainé 2017.04.07. 12:21:44

Szia Zsuzsi! Nekem 2 gyermekem van szintén. Az egyik 5 éves a másik 8 hónapos. Folyton kérdezik hogy várandós vagyok e még?! Nem. Az első terhességem alatt a kicsi testemhez képest nagy volt a babám..ez egy kb 164 cm magasságom és 76 kg voltam. Alacsony. És 58 cm és 4.5 kg val szültem. És a hasam megmaradt, hiába volt a 2dik terhességemnél kisebb sulyú a gyermek. Viszont,tanácsod kérném. Néztem a videót,és alig érzem a hasizmom,van hogy 4 ujjnyi is kell a köldök alatt ill.fölött. Honnan tudható hogy sérv alakult e ki? Köszi a választ. Bea
süti beállítások módosítása