Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Egy tuti edzésterv nyárra!

2021. június 25. - Blanka Hámori

Most egy rendhagyó bejegyzéssel a saját edzéstervemet osztom meg Veletek. Ez egy szuper kis terv, tartható és látványos eredményt hoz pár hét alatt! Inkább a közép-haladóknak ajánlom ezt a fajta edzésprogramot – a kezdőknek és újrakezdőknek az erősítés legyen teljes testes (erre példákat találsz a blogban!)

 

Mivel beköszöntött az igazi kánikula, kénytelenek vagyunk a kora reggelt és az esti időpontokat választani az edzéshez (mert ugye a nem-edzés nem opció!! :)) Az anyukáknak ezt ügyesen kell egyeztetni a baba napirendjével, a keléssel és a fürdetés idejével – és a kisebb babáknál ez különösen nehéz, hiszen az ő programjuk folyamatosan változik az igényeikkel! De a megoldás az, hogy próbálkozni kell! Én is egy ideig csak este, fektetés után edzettem – de egy idő után ez nem működött. Viszont akkor a délelőtti alvás olyan stabil volt, hogy azalatt szinte mindig sikerült a végére érni. Most per pillanat az a koncepció, hogy a korai kelés után nem visszaalszunk (ez ugyanis soha nem sikerült :)) hanem kis játék után megyünk ki futni, babakocsival, az erősítő edzéseket meg általában estére hagyom, hogy a súlyok közt ne ólálkodjon egy pelusos edzőtárs. :) Néha eljutok edzőterembe is, ilyenkor erősítek vagy aerobik órám vagyok. AEROBIK ÓRA esetén (akár tartom, akár részt veszek) a 3 napos folyamat (A, B, C-napok, lásd lent) megszakad, és másnap folytatódik (vagyis aznap már nem edzek mégegyszer, kivéve ha csak baba-mama tornán voltam.) Nagyon fontos a PIHENŐNAP is, soha nem hagyom ki! Az edzések közben és alatt nagyon fontos –különösen most nyáron– a sok folyadékfogyasztás, és edzés után a fokozott fehérje bevitel! Haladóknak a tovább-osztott edzéstervet ajánlom (vagyis mell-tricepsz – hát-bicepsz – láb-váll felosztást.)

 

1. A-nap: erősítő (mell-hát-váll-láb) (~1 óra)
Triszettekkel (vagyis 3 gyakorlat egymás után pihenő nélkül) dolgozom 4 körben

1. Fekvőtámasz: 12
Hashoz húzás: 15
Guggolás széles terpesszel: 15

2. Tárogatás: 12
Vállbólnyomás: 15
Kitörés hátra keresztbe: 16 pár

3. Előreemelés kézisúllyal: 12
Vádligyakorlat váltva: max.

4. Hasprés és fordított hasprés váltva: 20-15 (kis pihenővel)
5. Hasprés oldalt fekvésben: 15 (kis pihenővel és csak 3 kör)
6. Szupermen-gyakorlat: 15 (kis pihenővel)

 

2. B-nap: futás babakocsival szabadban (~1 óra)

Bemelegítés
10 perc közepes tempójú futás – 4 perc gyors gyaloglás vagy kocogás (ebből 3 kör).
Levezetés és nyújtás

 

3. C-nap: erősítő 2. (tricepsz-bicepsz-láb) (~1 óra)

1. Guggolás széles terpeszben: 16
Bicepsz hajlítás súllyal forgatással: 12
Tricepsz tolódzkodás: 12

2. Kitörés haladással: 15  pár
Bicepsz kalapáccsal váltva: 10 pár
Lórúgás páros: 12

3. Szűk guggolás gumikötéllel: 12
Bicepsz 21-ek gumikötéllel
Tricepsz fejfölétolás: 12

4. Lábtolás térdelőtámaszban: 15-15 (csak 3 kör)

5. Lábtárogatás: 20
Teljes felülés súllyal a fej fölött: 15

 

4. Pihenő!!!!!!!!!!!!!!!!

Ne hagyd ki soha, hiszen a fejlődés-formálódás előfeltétele a kellő pihenés! (Valójában ugyanis nem az edzés alatt erősödünk, mint azt sokan hiszik: az edzésen „adunk egy pofont” a szervezetnek! Utána, mikor a szervezetünk felocsúdik, és elkezd alkalmazkodni a terheléshez: na ez a fejlődés! Elképzelhető, hogy egy hét állat-edzés alatt nem látsz fejlődést, csak utána, a nyaraláson, mikor nem edzel, hanem pihensz!)

 bikini-hasluka_patka_m-300x205.jpg

 

Fitneszanyu-tipp: ha nem vagy biztos benne, hogyan variáld úgy az edzésed, hogy ne legyen túl sok vagy túl kevés, vagy ha nem ismered valamelyik gyakorlatot, kérdezz a fitneszanyu@gmail.com címen vagy a Facebookon! www.Facebook.com/Fitneszanyu Megjegyzés: a képen látható 2 kilós súly csak illusztráció! :) Ez a terv jóval nagyobb terhelést (5-8 kg) is elbír!

 

A héten még 2 izgalmas bejegyzéssel várlak Benneteket, kedves formálódni vágyó anyukák és nem-anyukák! Addig is keressetek a Facebookon! Üdv, Blanka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr4616300644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása