Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Az anya-has 4 rétege

2018. január 31. - Blanka Hámori

A múltkor arról írtam, hogy anyukaként el kell-e fogadnunk a testünket olyannak, amilyenné vált, vagy küzdenünk kell a szebb alakért?! A konklúzió (nyilván) az aranyközépút, bármely unalmasan is hangzik! :P  Most azoknak szeretnék segíteni, akik hasonlóan gondolkodnak, és szeretnének egy csinosabb formára szert tenni - persze értve, hogy mit miért is csinálunk!

Az anyaság egyik leglátványosabb (fizikai) változója a HASUNK. Az anyává válás azzal kezdődik, hogy hasunk szépen lassan domborodni kezd - és mi ennek végre örülünk, nem törődve azzal, hogy eddig pontosan a laposan tartása volt a célunk. Ez önmagában egy nagyon szép és újszerű folyamat. A várandósságunk "mutatója" a hasunk nagysága, majd a hasizmok segítségével tolunk ki magunkból egy új életet.

Mégis, pont ez a csodálatos testrész lesz sok anyuka szégyene a szülés(ek) után, ami nagyon igazságtalan vele szemben!

Azt javaslom, hogy értsük meg a hasunkat , mielőtt a megváltoztatására törekednénk! A has 4 részéről írok ma Nektek, mert ez a legelső lépés megérteni, hogy a has valójában különböző szövetek meg szervek halmaza.

  1. A HASÜREG:

A hasunkban, belül, az izmok alatt találhatók a létfontosságú szerveink, amikről bizonyára mindenki tudott. : ) Ezek alapvetően jó helyen vannak, úgyhogy erről sokat nem is írnék; maximum megjegyzem, hogy a szülés után kis időbe telik, míg  ezek visszarendeződnek, a méhünk visszahúzódik - és ez is szemmel látható változással jár. Ezzel azonban különösebb teendők nincsen.

Ami viszont ezzel a "réteggel" és az esztétikai kérdéssel kapcsolatos, és nemcsak a szüléssel függ össze, az a zsigeri zsírok témaköre. Kevesen tudják, hogy nemcsak a bőr alá raktározunk zsírt (amit ebben a posztban a zsírpárnák rétegének nevezek), hanem a szervek közé is, ezek az ún. zsigeri vagy hasi zsírok. Ezek egyrészt látványosan előre domboríthatják a hast (extrém eset: sörhas), másrészt pedig rendkívül veszélyesek, hiszen az elzsírosodott szervek nem jól funkcionálnak!

Amit tenned kell velük kapcsolatban: elsősorban a diéta segíthet ezek kipucolásában!

2. IZOMZAT:

Na ezzel a második réteggel más sokan és sokat foglalkoztak, de hadd mondjam el gyorsan, hogy (ugyan az izomzat nagysága és a zsírégetés között van némi összefüggés), azt gyorsan verjük ki a fejünkből, hogy a sok "hasprésől égetjük el" a zsírtpárnákat! A hasizom egy dolgot csinál, ha erősítjüK. erősebb lesz. Vagyis enyhén vastagodig és többet bír. Ennyi. Persze hasizmozni kell, hiszem minden főbb izomcsoportra kell dolgozni, és a hasizmoknak nemcsak esztétikai szerepük van:
1.) egész nap tartanak, hisz stabilizáló szerepük is van 2.) légzési segédizmokként is funkcionálnak 3.) védik a belső szerveket is

Anyukák! A szétnyílt hasizom nem ritka jelenség, de fontos tudni, hogy a valóban veszélyes (=köldöksérvvel járó) komoly szétnyílás nem gyakori. Erről itt egy összefoglaló poszt, itt pedig van 6 szuper hasgyakorlat az erősebb hasizmokért.

Amit tenned kell velük: erősíteni, sokoldalúan, és értelemszerűen

Képtalálat a következőre: „abs”

3. ZSÍRPÁRNÁK:

Nos, elérkeztünk a mindenki által legismertebb részhez :) Ha nem a hasgyakorlatokkal, akkor mivel lehet eltüntetni őket?! A külső hasi zsírokat szintén diétával (1.) lehet leghatékonyabban eltüntetni, de ezt felturbózhatjuk dinamikus edzésekkel (2.), hogy több kalóriát használjunk fel mint eddig, és a szervezet elkezdje "megenni" a zsírraktárokat. A 3. megoldás az, hogy kívülről támogatjuk meg a zsírégetést, vagyis a hő jótékony hatásait kihasználva a zsírsejteket mannimuláljuk - lásd ezt a cikket: A hő szerepe a fogyásban.

Amit tehetsz velük tehát: diétával és zsírégető edzésekkel lepucolod, külső kezelésekkel felgyorsítod a fogyást

4. A BŐR:

A másik kritikus pont a bőr, vagyis a legfelső réteg, melynek annyiban van köze a fogyáshoz (zsírvesztéshez), hogy bizonyos mértékig a bőr alkalmazkodik a fogyáshoz vagyis visszahúzódik. Túl nagy változásnál azonban megnyúlva marad. Fontos, hogy meg tudjuk állapítani, hogy kis zsírréteg maradt-e a hasunkon a nagy fogyás után vagy tényleg csak a bőr maradt megnyúlva.

A másik bőrrel kapcsolatos probléma a striák kérdése. A striák (terhességi csíkok) nem feltétlen vannak összefüggésben, a megnyúlt bőrrel - kockahasú lányokon is maradhatnak striák, hiszen ezek apró hegek, amelyek szinte eltüntethetetlenek.

Képtalálat a következőre: „stria”

Amit tehetsz velük: mind a megnyúlt bőrre, mind a stri-kérdésre a fitnessen kívül kell keresni a megoldást, hiszen ezeken a fogyás és az izomerősítés nem segít. Én ezt a rádiófrekvenciás készüléket szoktam ajánlani, mellyel én magam ezt az eredményt értem el néhány kezelés során:

[embed]https://www.instagram.com/p/BVjnDjfgAx1/?taken-by=hamoriblanka[/embed]

Kedves anyukák! Sose feledjük, hogy a hasunknak, ennek a sokat kínzott és szégyellt testrészünknek mennyit köszönhetünk, és azt sem, hogy egy nagyon komplex testrészről van szó! A különböző szövetekkel különböző feladataink vannak, leegyszerűsítve: kevesebb kalória, több mozgás, és még több önszeretet <3 :)))))

Hámori Blanka vagyok, anyuka, edző, blogger. Ha fittebb formára vágysz anyukaként, kövesd a blogot vagy nézz rá a honlapomra, ahol egy csomó letölthető ingyen anyagot, programot, ajándékot és ingyenes konzultációs lehetőséget is találsz!

www.holisztikusfitnesz.hu

Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr816308572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása