Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Szétnyílt hasizom - hisztéria vagy komoly probléma?

2017. január 30. - Blanka Hámori

Amikor 3 éve megírtam/unk ebben a blogban 1-2 cikket a szétnyílt hasizomról, még szinte alig lehetett magyar nyelvű anyagot találni a témában. Neves gyógytornászok, orvosok és érintett anyukák információira támaszkodtam, miközben azzal szembesültem, hogy a mama-baba oktatók és kismama oktatók se tudnak valami sokat a szétnyílt hasizom problémájáról. Nagyon hálás vagyok Zsuzsi barátnőmnek, akik kiemelten érintett volt a témában, és itt a blogban követhettük végig, mi a helyzet akkor, ha tényleg nagy a probléma. (De erről később.)

Szóval: mi ez a hisztéria a szétnyílt hasizom körül?!

Azóta rengeteg torna, blog épül erre a témára és sok oktató igyekszik a szakértője lenni a jelenségnek. Azért gondoltam, hogy ebben a rövid posztban igyekszem segíteni eligazodni a témában azoknak, akiket érdekel: mi van a szétnyílt hasizmukkal.

Képtalálat a következőre: „szétnyílt hasizom”

1.HOGYAN VIZSGÁLD MEG A HASAD?

A szülés utáni 6. héten kötelező egy nőgyógyászati vizsgálat, melyen megkérheted, hogy ellenőrizzék a hasadat is, de ezt egy tapasztalt gyógytornász, vagy akár te magad is megteheteda videón található módon:

https://www.youtube.com/watch?v=b7CGq499wAg

2. MIKOR BESZÉLÜNK PROBLÉMÁRÓL?

Nem ritka, hogy szétnyílva marad az egyenes hasizom, különösen ikerszüléseknél, vagy ha alkatunkhoz képest aránytalanul nagy babát hozunk a világra. Ez az elváltozás nem csak esztétikai probléma (hiszen a has jelentősen előre domborodik) de növeli a hasi / köldök sérv kialakulásának veszélyét, továbbá hátfájást okozhat! Ebben az esetben maradj a statikus hasizom gyakorlatoknál és azt is csak mértékkel. Amennyiben a szülés után 1 évvel még mindig nincs változás, mindenképp szakember segítségére van szükséged, aki megállapítja, hogy mik a további teendők - 1-2 ujjnyi távolságot még gyógytornával esélyes helyreállítani.

 

3. MI VAN, HA NINCS NAGY PROBLÉMA? 

Amennyiben hasad rendben van, nem nyílt szét (vagy csak minimális imagesmértékben, tehát 1-2 ujjnyira) a hasizom gyakorlatokat ez esetben is óvatosan kezd. Ne végezzünk hirtelen, nagy intenzitású hasizom gyakorlatokat! Hangsúly a fokozatosságon van. Figyelj oda a gyakorlatok arányára is, a hasizom minden izmát és a medencefenék izmokat is erősíten kell. Fontos a helyes légzés is. Miközben feszül a hasizom, ne tartsuk vissza a lélegzetünket, ekkor “fújunk”. A fekvésben végezhető gyakorlatok két fő csoportja az alulról (pl. törzs rögzítésével páros láb emelése / felhúzása), illetve a felülről indított gyakorlatok (pl. hagyományos felülés). A ferde / haránt hasizmok erősítését kerüljük, amíg a belső, mély hasizmok nem erősödtek meg annyira, hogy nehezebb gyakorlatokat is véghez tudunk vinni.

 

4. MI VAN, HA NAGY A PROBLÉMA?

A nagy probléma tapintható és látható. Zsuzsi így írt róla: "Bevallom, első gyermekem szülése utáni napon az első sokk akkor ért, amikor a kórházban megkérdezték tőlem mikorra vagyok kiírva, mikor jön a baba… Válaszom a döbbenettől csak annyi volt: már a csecsemőosztályon van… Senkitől soha nem hallottam azelőtt, hogy ennyire megmarad a has szülés után, én magam pedig nem is gondoltam bele! De ekkor még sikerült visszanyernem az eredeti alakomat. Második gyermekem születése után viszont hiába telt el az egy év, a hasam nagy és előredomborodó maradt!! Nagy babát szültem (az én termetemhez képest pedig óriást), így nálam nem volt mit tenni, orvoshoz fordultam. Több szakvéleményt is kaptam, de a végén esetemben a műtét győzött, mert sikerült egy köldöksérvvel is gazdagodnom terhességem során, az eltávolodás mértéke pedig 4 cm-es volt. A hasizom ilyen nagyfokú eltávolodásánál már nincs remény, nem lehet tornával megoldani a helyreállítást."

Ekkor jöhet szóba a műtét, melynek lényege, hogy az egyenes hasizmot egy hálóval húzzák össze, esetlegesen esztétikai javítást is végeznek. Zsuzsi hasa a műtét előtt és után:

[caption id="" align="alignnone" width="600"]Zsuzsi hasa a műtét előtt - oldalról 1. Szétnyílt hasizom - előredomborodó has[/caption]

[caption id="" align="alignnone" width="600"]1 héttel a műtét után 2. Műtét után 1 héttel[/caption]

[caption id="" align="alignnone" width="600"]Jelenleg: 7 hónappal a műtét után 3. És végül: 7 hónappal a műtét után[/caption]

Így érezte magát Zsuzsi a műtét után közvetlenül, itt pedig arról ír, hogy 7 hónappal a műtét után mit tapasztalt :) Fontos tehát leszögezni, hogy a szétnyílt hasizom problémája sokrétű lehet: a minimális szétnyílás szinte minden anyukánál jelen van, nyugodtan lehet vele mozogni, sportolni. A komolyabb esetekben a műtét a megoldás. Fontos, hogy HOZZÁÉRTŐ SZAKÉRTŐ állapítsa meg, mi a teendő, ne egy youtube videó alapján diagnosztizáljunk és ne egy OKJ gyermektelen edző véleményét kérjük ki :)

Konkrét kérdés esetén írj a fitneszanyu@gmail.com címre - címezd akár Zsuzsinak a kérdésed, válaszolni fog Neked!

Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr2216308490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása