Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

A fogyás 1. számú titka

2015. január 07. - Blanka Hámori

Biztos te is érezted már úgy, hogy van valami, ami megkülönböztet téged az edzőteremben található párductestű, kockahasú, önbizalommal teli csajoktól. Valami, amire ráérzett az a barátnőd, aki ledobott 20 kilót. Van valami, ami segítene neked is, hogy csúcsformába lendülj, de nem tudod mi lehet az... Vajon egy új edzésmódszer? Egy eszméletlen jó diéta? Egy bizonyos étrend kiegészítő? Vagy egy személyi edző?

NEM!

A titok egyetlen dolog, mely mindig ott lapul a háttérben: általa tartható a diéta, általa jutsz el hónapok múltán is edzőterembe, általa indul meg a ogyás, tűnnek el a görcsök és hangolódsz rá az Új Életre.

Olyanokkal beszélgetve, akik látványos fogyáson vagy változáson mentek keresztül, egyetértettünk abban, hogy van egy igazán fontos komponense a sikernek: ez pedig a FÍLING.

a FITNESZ-FÍLING. Egy olyan érzés, amit senki sem tudott igazán pontosan körbeírni – most mégis megpróbálom összefoglalni, hogy miről is van szó:

 

Elgondolkoztam azon, hogy mikor 18 évesen hatalmas súlyfeleslegtől szabadultam meg, mikor értek véget a „kezdeti nehézségek”, mikor éreztem a magaménak a fitneszt. És a következők jutottak eszembe:
– mikor megtaláltam azokat az aerobik órákat, amiket élveztem – mikor megtaláltam azokat az aerobik oktatókat, akik inspiráltak, és motiváló példát adtak
– mikor megvettem az első valódi aerobik ruháimat, amiben kifejezetten jól éreztem magam a teremben
– mikor elkezdtem mindenhova magammal vinni a sportkulacsomat, ami arra emlékeztetett, hogy SPORTOLOK és mindig ha ránéztem, jó érzés töltött el a fitnesszel kapcsolatban

Korábban még egy tesi-órára is utáltam bemenni, de akkor egyszer csak  mindez vonzott, húzott az edzőterem felé, vagy a délutáni futás felé, és pár hét múlva már maga az edzés is élvezhetővé vált, és hamarosan megjelentek az első bókok is. Persze ezt az időszakot többéves(!) próbálkozás-kudarc sorozat előzte meg, ami alatt valószínűleg azt a hibát követtem el, amit a legtöbben: nem szerettem meg az edzést, távolinak éreztem magamtól a fitnesztermek és a fitneszesek életérzését. Lehet, hogy most magadra ismertél, de nem tudod, hogyan tehetnél szert arra a bizonyos fílingre?! A lényeg:

 

TEDD MEG AZ ELSŐ LÉPÉST!

 

Tudtad, hogy R. Zsuzsi, a blog 2013-as Nagy Megújuló Programjának hősnője évekkel ezelőtt aerobik oktatóként dolgozott?! Aztán 2 szülés és sok év kihagyás után teljesen elvesztette az önbizalmát és már csak nyomokban emlékezett a fitneszterem fílingjére, az edzések örömére. De nem azt mondta, hogy „ohhh, hát igen… szép volt – jó volt…. :(”, hanem jelentkezett a Programba, megtette az első lépést, és habár 1-2 számmal nagyobb edzőtrikóba kellett bújnia :) nem esett kétségbe! Az első edzéseken, az öltözőben beszélgetve, az első bókok hatására újra előjött a régi fíling, a fitnesz-fíling, az önbizalom, és ma már jó úton haladunk felé, hogy a régi cuccai rájöjjenek, és immár ő maga is újra órákat tart!!!

I. Nézzük hát meg tételesen, hogy tehetsz szert a Fílingre, ami végre örömmé változtatja az eddigi szenvedéseket – és szélsebesen repít a célod felé!! Az első 6 lépés:

1. Tegyél úgy, mintha…

Ismerjük a mondást: „ne csináld, mert úgy maradsz!” Ennek az ellentétje is igaz: csináld, és úgy maradsz! Válaszd a kemény edzésformákat, vegyél magadnak kiegészítőket, de legalábbis egy jó cipőt, igyál sok vizet, és viselkedj úgy, mint egy valódi fitneszes: ez az életérzés maga a fíling, ami eljuttat majd az edzésig –újra és újra!

2. Ne várd meg, míg lefogysz!
Sokan azt mondják, várnak addig, míg kicsit lefogynak, mert szégyellik magukat az edzőteremben / futópályán. Ennek semmi értelme! Minél előbb találod meg a termet (táncórát, sportpályát, stb), ahol jól érzed magad, és minél előbb barátkozol meg az edzőterem fílingjével, annál inkább megkönnyíted magadnak az utat, hiszen nő a motiváció!

3. Találd meg a megfelelő edzésformát!
Mindenképp meg kell találnod azt a mozgásformát, amiben jól érzed magad! Ez talán a legfontosabb. Ne félj új helyeket és új edzéstípusokat kipróbálni – valahol biztosan vár az, ami kifejezetten a Te világod! Természetesen a kezdeti nehézség mindenhol megjelenik, de nem mindegy, hogy pár hétig vagy hónapokig tart-e, és az sem, hogy hogyan érzed magad közben.

4. Ki inspirál Téged?!
Az emberi tényezőről muszáj beszélni: kikkel edzel, milyen szakemberekkel kerülsz kapcsolatba? Ha egy edzőteremben jófej vendégekkel vagy körülvéve, akik biztatnak, és közös témátok a mozgás, már félsiker! Egy jó edző (nem feltétlen személyi edződ, lehet csak egy teremedző, akivel beszélgetsz) segít, hogy megismerd, és ezáltal megszeresd a tested. Ő az aki nemcsak külsejével, de hozzáállásával is inspirál téged!

5. Hagyd az önostorozást!
Egy valódi fitneszes soha nem áll meg úgy a tükör előtt, hogy „te jó isten, hogy nézek ki?! Ez undorító!” – ez ugyanis csak időpazarlás. A fitneszes reális, és megállapítja, hogy most esetleg nincs a topon – de ehhez nem társít kétségbeesést vagy önvádat, csupán konstatálja, hogy mostantól 1-gyel többször edz a héten, vagy hogy 15 perccel megnyújtja a kardió edzést, esetleg, hogy elhagyja a fehér kenyeret. Azt is tudja, hogy nem 3 nap alatt ad majd le 4 kilót, és így tulajdonképpen teljesen nyugodt marad – majd elkezd edzeni.

6. Vedd komolyan!
Ha átérzed a sportemberek fílingjét, többé nem lesz kérdés, hogy van-e időd és kedved edzeni. A cél egyszerű, az út átlátható, az edzés meg kevesebb időt vesz el az életedből, mint képzelnéd. Mostantól nem hagyod majd eltéríteni magad az úttól, hiszen tudod, hogy ez a TE hobbyd, fontos neked!

 

 

II. Feladat - vegyél elő tollat, noteszt és ötletelj!  Milyen apróságokkal sajátíthatod el a fitneszfílinget a hétköznapok során?

Ezek a kézzelfogható dolgok eredményesebbé teszik a munkádat, hiszen nemcsak olyan levegőben lógó, elvont fogalmakkal van dolgod, mint az "egészség", "életmódváltás", "mozogni kéne", "vissza kéne fogni a kaját..." Ezek az apró trükkök nap mint nap emlékeztetnek a célodra, örömmel töltenek el a kötelesség-érzet helyett... Neked mi adja meg legjobban a fitneszfílinget? Lássuk a 3 főbb vonalat: étkezés, mozgás és lélek.

1. Fíling az étkezésben pl. fehérjeturmix és shaker, új gyümölcsös tál, saláta-napok kijelölése, szép új étkezési napló a táskádba, új receptkönyv stb.
Te ötleteid: ........................................................................................................................................................................................................................................................

2. Fíling a mozgásban pl. ideális, élvezhető mozgásforma megtalálása (KÖTELEZŐ!!!), új edzőruhák, motivációs sportkulacs, "himnusz" (egy speckó zene, ami edzésre menet felspanol),  stb.
Te ötleteid: .......................................................................................................................................................................................................................................................

3. Fíling a lélekben pl. medtiáció, önbizalomnövelő és önmegerősítő mantrák (pl. Minden egyes nappal jobban érzem magam a bőrömben!), inspiráló edző/edzőtárs, elismerő pillantások a tükörben stb.
..........................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

III. Készíts edzés és étkezési naplót... picit másképp, mint eddig!

NAgyon fontos, hogy lekövethető legyen a programod, hiszen e nélkül sosem tudod meg, valójában hányat is edzettél, miket ettél (hajlamosak vagyunk idealizálni magunkat, milyen szépen ettünk, mennyit izzadtunk - de a rendszeresen vezetett napló rávilágít a csalásokra!) Egészítsd ezt ki a már meglévő kis titkunkkal, a Fílinggel! : ) Például nézhet ki így:

I. NAP (dátum)

REGGELI: (leírás)
TÍZÓRAI:  (leírás)
EBÉD: (leírás)
UZSONNA:  (leírás)
VACSORA: (leírás)

A mai étkezésben imádtam / motivált / újdonság volt stb.: ........................................................................................................

EDZÉS: (leírás)

A mai edzés alatt imádtam / motivált / sikerélmény volt stb.: .....................................................................................................

 

FB_20141130_18_11_00_Saved_Picture

 

Hámori Blanka
személyi edző

www.myvibes.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr116308314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása