Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Valkó Ági gyógytornász: mire eddzünk szülés után?

2019. november 13. - Blanka Hámori

Írta: Valkó Ági, gyógytornász, gyógymasszőr, a Blog szakértője

A terhesség, szülés következtében testünk megváltozik és természetesen minél hamarabb szeretnénk visszaszerezni várandósság előtti alakunkat, kondíciónkat. Hogyan is álljunk neki?

Célszerű orvosunkkal előzetesen ezt megbeszélni, de ha komplikáció nélkül zajlott a szülés, akkor a rá következő napokban már egy-egy egyszerűbb, nem megerőltető gyakorlatot végezhetünk. Aki esetleg járt a várandósság alatt kismama tornára, az ott tanult feladatokból, ami jól esik, nyugodtan csinálhatja, vagy ha a kórházban volt gyógytorna, akkor azt otthon is folytathatja az ismétlésszám, kitartás növelésével.

Fontos, hogy figyeljünk magunkra torna alatt, ne akarjunk egyből mindent, hanem fokozatosan növeljük a terhelést, mert a túlerőltetés, az erős fizikai terhelés csökkentheti a tejelválasztást, illetve, ha gyakorlat során kellemetlen érzés lép fel, hagyjuk abba mára és pihenjünk.

Amik a torna részét képezzék:

  • gátizom erősítés
A szülés folyamán sérül a gáttájék, az izmok megnyúlnak, ezért ennek a területnek az erősítése kiemelten fontos, a későbbi inkontinencia elkerülése céljából is. A torna során a vérkeringés fokozódik, ezáltal a sebgyógyulás is.
  • hátizom erősítés
A terhesség alatt a növekvő pocak egyre nagyobb terhet ró a gerincre, azon belül is a derékra, hisz megváltozik a medence dőlésszöge, nő az ágyéki homorulat. Igaz ugyan, hogy szülést követően ez a súly már nincs, de a helyes tartás kialakítása miatt fontos, illetve innentől kezdve naponta nagyon sokszor felveszed, emelgeted a szép fokozatosan gyarapodó kisbabádat, ami szintén extra terhelés a deréknak, nem csoda, ha egyre gyakrabban fáj.
  • hasizom erősítés
Főleg esztétikai  szempontból fontos sok nőnek, de ,,kockahas” nagyon hasznos is, a mélyhátizmokkal közösen tartja a gerinc ágyéki szakaszát. A hasizom gyakorlatokat csak az izomszövet regenerálódása után kezd el. Ezt úgy ellenőrizheted, ha háton fekve két lábad talpon, két kezed a hasfalon a köldök alatti és feletti területen,ujjak lefelé nézzenek, a következő kilégzés során emeld fel a fejed, tenyered alatt érzed a hasizom bizonyos mértékű szétnyílását. Ennek szülés után 2 héttel 2 ujjnyinak vagy kisebbnek kell lennie. A hasizom gyakorlatokat óvatos ,,hasbehúzogatással „ kezdjük különböző testhelyzetekben (fekve, ülve, négykézláb, akár hason), majd ha jól megy, medencebillentéssel folytassuk. A későbbiekben végzett felülről indított hasizom feladatok alatt karjainkat tegyük a hasra keresztbe.
  • mellizmok
A mellizom gyakorlatokkal előkészülhetünk a szoptatásra, emellett ezen izmok is nagyobb terhet viselnek a terhesség alatt, szülés után.

Ezek a hangsúlyosabb területek, de természetesen az egész testet tetőtől- talpig fontos átmozgatni, edzeni. A fokozatosan erősödő, rendszeres torna növeli a vázizmok erejét, állóképességét, ezáltal erőnlétünk is növekedni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr7016308732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása