Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Sport a szoptatás alatt

2017. október 13. - Blanka Hámori

A NAGY KÉRDÉS: Szabad-e mozogni a szoptatás alatt? Van-e lehetőség úgy mozogni, hogy a baba továbbra is elégedett legyen az anyatejjel? Van-e valami általános szabály? - És a válasz: Bizony van! Az egyik lényeges kulcsszó: a pulzuskontroll!

A pulzus kontrollált edzés lényege, hogy az edzések során figyelemmel kísérjük a pulzusunkat, vagyis hogy mennyit ver a szívünk egy perc alatt. Nyugalmi állapotban ez az edzettebbeknél 50-60 bpm / perc, az edzetlenebbeknél akár 80 is lehet. Az edzések alatt a pulzusszám a magasba szökken, de nem mindegy, hogy mennyire! A különböző intenzitású edzések alatt más és más folyamatok zajlanak a szervezetben, és erről ad nekünk információt a pulzusszám. Tehát:

milyen intenzív edzéseket vállalhatnak tehát a szoptatós anyukák?

Mindenképp olyan edzés-zónában kell dolgozniuk, ami nem túl magas pulzussal jár, hiszen a túl intenzív edzés hatására a szervezetben savasodás jön létre, amit a baba megérezhet a tejben, és elutasíthatja azt. Ugyanakkor nyilván nem lehet túl alacsony se a pulzusszám, hiszen akkor nem beszélhetünk edzésterhelésről, nem következik be változás.

A közepes edzészónát ajánlom tehát, amely a maximális pulzus 65-75 %. Hogy neked pontosan ez milyen pulzus zónát jelent, azt ezzel a képlettel tudod kiszámolni

Mérjük tehát a pulzusszámot az edzés alatt rendszeresen (pl. futás közben 5 percenként, vagy súlyzós edzésnél minden sorozat után.) A nyaki ütőéren mutató és középső ujjal mérd az ütéseket 10 mp-ig, majd szorozd be hattal. (Ma már kb. 5000 Ft-tól lehet pulzusmérő órákat is kapni, mely kényelmesebbé teszi az edzést.)

Tipp: Több edző figyelmen kívül hagyja a pulzuskontrollt, mondván, hogy az edzés akkor edzés, ha minél intenzívebb, nem kell a "tudományos méregetés"! Ez a nézet a szoptatós anyukákra nem vonatkozik!!! Ha mégis ilyet hallasz, engedd el a füled mellett! 

Itt még találsz 6 dolgot a szoptatás alatti sportolás témában (a melltartótól a striákig), amire érdemes figyelni! 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr9616308538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása