Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Az út hosszú - de létezik!

2013. június 15. - Blanka Hámori

Ha most kapnál egy hírt, hogy egy barátnődnek az ország másik végén hamarosan esküvője lesz 1 hónap múlva, mit tennél? Valószínűleg pontosan feljegyeznéd a dátumot, majd kinéznél az interneten egy megfelelő vonatot. Lefoglalnád a jegyet, ami ugyan pénzbe kerül, de ebben az esetben ezt az áldozatot kötelező meghozni. És azt is, hogy azon a napon vagy hétvégén minden más programot visszautasítasz – nem is gondolkozol azon, hogy ne így tégy. Ezután elkezdenél szervezkedni, aszerint, hogy van-e párod, és viszed-e őt, van-e gyereked, és viszed-e őt… Mint minden nő, te is gyönyörű akarsz lenni a különleges alkalmon – így elképzeled, melyik ruhádban mész majd, vagy veszel egy újat, időpontot kérsz a fodrászodtól. Ha mókamester vagy hatásvadász vagy, nem szólsz előre, hogy mész és meglepetésként érkezel. :) Ha úgy nyugodtabb vagy, visszajelzel időben. Ha az egy hónap alatt ezeket az apró feladatokat mind elvégezted, akkor az esküvőre gördülékenyen érkezel, csodásan nézel ki, jól érzed magad! Természetesen előtte már nagyjából át kell látnod a hazautat, és a következő hetedet is.
Hogy mire akarok kilyukadni?!

 

Mikor egy hasonló nagy alkalomra (vagy munkára, programra, utazásra, stb.) készülsz, meg sem kérdőjelezed, hogy eljutsz-e majd odáig, igaz? Apró feladatokat tűzöl ki, amiket egymás után, szép nyugodtan végrehajtasz. Tudod, hogy van egy adott időtartam, ami alatt bizonyos dolgokat meg kell csinálnod, és nem görcsölsz azon, hogy nem sikerül. Amikor fogyásról, életmód-váltásról van szó, mégis sokan kétségbeesnek, és elkezdenek azon morfondírozni, hogy vajon sikerül-e? Pedig a koncepció ugyanaz: van egy út (lehet, hogy hosszú vagy komplikált) – de létezik, reális, átlátható, csak végig kell menni rajta.

 

1. Feljegyzem a dátumot
Amikor elhatározod, hogy le akarsz fogyni, ezért diétába és edzésekbe kezdesz, érdemes egy mérföldkő-tervet készíteni. Ez a dokumentáció. Feljegyezzük, hol tartunk most (dátum: kg, centik, stb.) Meghatározzuk az első edzésciklust (általában 4 hét), és hogy milyen eredményekre számítunk.

2. Kinézem a vonatot
Mi lehet a leghatékonyabb módja a célba jutásnak? Melyik edzésmódszert választod? Tervezz! Heti hányszor, mennyit tudsz mozgásra szánni, mely órákra járnál be, mikor tudsz kimenni futni? Mikben változtatsz majd az étkezésedben?

3. Megveszem a jegyet
Ha edzőtermi edzést választasz, bizonyos összeget a bérletre kell áldoznod – ha erre keveset szeretnél költeni, figyeld a kisebb termek ajánlatait, és az akciókat, kedvezményeket (pl. www.sportkapu.hu vagy Bónusz Brigád stb.) Ha másra nem is, de egy jó edzőcipőre érdemes befektetni, ha nincsen!

4. Más programok lemondása
Bizony, ha életmódváltásban gondolkodsz, bizonyos lemondásokkal számolnod kell. Mert a nap 24 órából jár, és az edzéseidet ebbe kell beleillesztened! Gondold át, hogy miből tudsz időt kispórolni! Az esti sorozatnézésből? A Facebookozásból? Egyéb ötletek?

5. Család összeszervezése
A családodnak (vagy párodnak, barátoknak, stb.) meg kell érteniük, hogy van egy új célod, ami neked nagyon fontos! Megkérheted a párod, hogy vigyázzon a pici(k)re, ha edzened kell, vagy tolerálják, ha a szombat délutáni séta felét a parkban te futva töltöd! :)

6. Elképzelem az új külsőmet
Nagyon fontos, hogy tisztán lásd magad előtt a célt, az új alakodat, az új ruháidat! Ahogy egy különös alkalom előtt is a legtöbb nő a különleges szépségén ábrándozik naphosszat, úgy az edzésprogram alatt is motiváljon leginkább a megújulásod gondolata!

7. Meglepi vagy nyilvános belépő?!
Mindenképpen el kell gondolkoznod azon, hogy melyik típusba tartozol: A) megteheted, hogy nem vered nagy dobra a Nagy Életmódváltásod, amennyiben ismered magad annyira, hogy tudod: csak nyomást jelent számodra, ha mindenki a fogyókúrádra figyel. Ebben az esetben legyen a te „titkod”, hogy mennyire komolyan veszed a dolgot! B) ha motivál, hogy megfigyelői vannak a változásodnak, sőt, kifejezetten előre visz, nyugodtan meséld el mindekinek, hogy edzeni kezdtél, vagy indíts blogot a programodról!

8. Érezd jól magad!
Ha hosszú távú diétában és edzésprogramban gondolkodsz, és mindent végrehajtasz a terv szerint: az eredmény elkerülhetetlen! A cél, hogy a Program közben is érezd jól magad, és akkor eljön majd az időpont, hogy meghallod az első bókokat!

9. Tervezd meg a jövőt is!
Tudnod kell, hogy hogyan tovább. Ha lejárt az első ciklus, tovább kell menned, emelned az edzés adagokon, új edzésformákat kipróbálnod – és új célokat kitűznöd!

 

Fitneszanyu-tipp: légy magabiztos, és maradj nyugodt! Ha jó a terved, biztosan célba érsz, anélkül, hogy  szenvedésnek éreznéd az odáig vezető utat! Ha nem vagy biztos benne, hogyan indulj neki, kérj tanácsot a fitneszanyu@gmail.com-on vagy a Facebookon!

Ha tetszett a bejegyzés, keress a Facebookon: www.facebook.com/Fitneszanyu Holnap Zsuzsi számol be naplójában arról, hogyan telt a Program 5. hete! Várunk Benneteket! :) Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr1716307968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása