Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Készen állsz-e a funkcionális tréningre?

2013. március 11. - Blanka Hámori

A funkcionális tréning nem egy újabb fitnesz-őrület, mely szalmaláng szerűen meghódítja a termeket, majd el is tűnik a süllyesztőben. Nem is egy konkrét eszközre vagy technikára vonatkozik az elnevezés, hanem egyfajta edzésmódszerre, mely nagyon sok újdonságot hozott a fitnesz-világba!

 

Szemben a hagyományos fitnesszel

Ahogy a neve is mutatja, a funkcionális edzés funkcionális mozgásokat gyakoroltat, ellentétben a hagyományos fitnesz-gyakorlatokkal. Gondoljunk pl. a hagyományos bicepsz gyakorlatra – mely mozdulatot az életben egyáltalán nem szoktuk használni! Ha pl. a polcról leemelünk egy bögrét, máris legalább 3-4 izomcsoport dolgozik, míg odafordulunk, megemeljük és nyújtjuk a kart, majd leengedjük. A funkcionális edzés alapelve tehát, hogy több izomcsoport dolgozik egyszerre, nem „mesterkéltek” a gyakorlatok. Vagyis nincs izolálás (1-1 izom külön-külön dolgoztatása), csak összetett gyakorlatok. Nagy különbség, hogy nem gépekkel végzik a gyakorlatokat, hiszen a gép segít vezetni a mozgást – ellentétben a szabadsúlyos gyakorlatokkal, ahol nekünk kell koordinálni és kontrolálni a gyakorlatot. Ezzel hatékonyabban dolgoznak az izmok, és az ízületi szalagokat is jobban igénybe vesszük. Nincsenek ülésben vagy megtámasztással végrehajtott gyakorlatok, ami miatt a tartó izmok (has és hátizmok) folyamatosan dolgoznak. Mivel több izomcsoport dolgozik egyszerre, nagyobb terhelésnek van kitéve a keringési rendszer.

 

Ajánlott-e anyukáknak?

A funkcionális edzésnek rengeteg előnye van a „hagyományos” fitnesszel szemben, hiszen egy nagyon hatékony edzésmódszerről van szó. Mivel nemcsak egy-egy, hanem több izomcsoport dolgozik egyszerre, a pulzus szinte folyamatosan magas, a terhelés nagy – és ez bizony minden anyukának (vagy bárki másnak) fontos, aki a sportra szorított kevéske idejét a lehető leghatékonyabban akarja kihasználni! Nem is kifejezetten eszköz igényes, mert sok saját testsúlyos gyakorlatra épít – de lehet olyan speciális eszközökre beruházni, mint a TRX vagy a Kettlebell (vagy az egyre bővülő készlet egyéb eszközei), ezért otthon vagy a szabadban is végezhető.

Ami az előnye, az azonban a "hátránya" is ennek a típusú mozgásnak. Az összetett gyakorlatok nagy koordinációt igényelnek, ráadásul ennél az edzésmódszernél nincs megtámasztás (pl. széken ülve végrehajtott gyakorlat) – így nehéz a helyes végrehajtás! Azt tanácsolom hát, hogy akik most kezdenek el mozogni, azoknak ne ez legyen az első lépés, hanem a hagyományos fitnesz alapgyakorlatait sajátítsák el szabályosan, és esetleg kiegészítésként ik-

tassanak be egy-egy funkcionális gyakorlatot. Hiszen amíg valakinek például ülve, csak a vállra koncentrálva nem megy helyesen a vállból-nyomás gyakorlata, addig nehezen fogja mindezt végrehajtani egy guggolással meg egy térdhúzással kombinálva! :) A szülés után tehát a fokozatosság elvére hallgatva, kezdjük kicsit statikusabb mozgásformákkal, majd nyugodtan vezessük be apránként az egyéb módszereket! A szoptatós kismamák figyelmét felhívnám arra, hogy a magas pulzusszám savasodáshoz vezet, amit a baba megérezhet a tejben, és elutasíthatja azt! Nálunk legyen kulcsfontosságú a pulzus-kontroll!

 

Készen állsz hát a funkcionális tréningre?!

- igen, ha szereted kipróbálni önmagad
- igen, ha bizonyos ideje már edzel, ismered az alapgyakorlatokat, van egy alap edzettséged
- igen, ha szeretsz néha szabadban is edzeni
- igen, ha nyitott vagy a kreatív, sokoldalú gyakorlatokra!
- igen, ha szereted a mellébeszélés nélküli, valóban hatékony edzéseket!

 

Fitneszanyu-tipp: több edzőteremben már vannak funkcionális edzésből csoportos órák – érdemes megnézni, milyen is ez! Ha soknak érzed, kezdd klasszikus aerobik órákkal, vagy kondival, és később térj vissza rá! Mindenképpen ajánlom a nyitottságot ez irányban – de csak a fokozatosság elvével élve!

 

Ha kérdésed vagy megjegyzésed van a témával kapcsolatban, várom kommentben, e-mailben, vagy Facebookon (https://www.facebook.com/Fitneszanyu)! A héten még több izgalmas témával jövök, úgymint

- Mindent a láb edzéséről
- egy szuper recept pénteken,
- edzés-e a Zumba – és ha igen, miért nem?!

Legyen szép napotok, és hetetek! :) Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr9816307918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása