Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Mozgás a gyermekágyas időszakban

2013. március 09. - Blanka Hámori

ÚJDONSÁG A FITNESZANYU BLOGBAN!!

Mostantól rendszeres időközönként vendég-szakértők írásait osztom meg, hogy a blog még érdekesebb, körültekintőbb legyen! A téma továbbra is az anyukák jól-léte, fittsége, szépsége-egészsége - a szakértők szintén ebben a témakörben írnak Nektek, kedves Anyukák! Az első témánk: hogyan mozogjunk a gyermekágyas időszakban, vagyis közvetlenül a szülés után?! Lássuk, mit ajánl a szakértőnk!

MOZGÁS A GYERMEKÁGYAS IDŐSZAKBAN

Szalai Veronika

Szinte minden anyukát foglalkoztat a kérdés: HOGYAN NYERJÜK VISSZA RÉGI FORMÁNKAT?! Mennyi idő kell, hozzá, hogy leadjuk az összes felesleget? Mikor kezdhetünk el mozogni a szülés után?

Három dologtól függ a válasz: - Hány kilót hízott a terhesség alatt?
- Képes-e a kalóriafogyasztását csökkenteni?
- Mennyit mozog?

A közhiedelemmel ellentétben már a gyermekágyas időszakban (szülés utáni első 6 hét) el lehet kezdeni mozogni – amennyiben az orvos kifejezetten nem tiltja azt, azonban nagyon fontos, hogy fokozatosan tegyük ezt, és betartsuk az alapvető szabályokat!

Alapszabályok az első 6 hétre:

1. Viseljen erős melltartót, kényelmes ruhát!

2. A mozgást mindig a legkönnyebb gyakorlattal kezdje!

3. Lassan végezze őket, tartson pihenőt közöttük!

4. Fontos, hogy tartózkodjon a hirtelen, erős, kapkodó mozdulatoktól a gyermekágy 6 hetében. Ne emelje a térdét a mellkasához, ne végezzen teljes felülést és páros lábemelést se ez alatt az idő alatt!

5. Mindig mérje pulzusát!

6. Pótolja a folyadékvesztést! (szoptatás miatt fontos a folyadék bevitel)

Az legelső lépések:

Az általános tevékenységek, akármennyire kimerítőek is legyenek, nem edzi meg a terhesség során meglazult gát- és hasizmokat. Csak is a rendszeres, helyes gyermekágyi gyakorlatik teszik feszesebbé az izmokat. A gátizmokra ható Kegel-gyakorlatok megelőzik a vizelettartási panaszokat, és a szülés utáni szexuális problémákat. Akár már a szülés után 24 órával bele is foghat a gyermekágyi gyakorlatokba, ha hüvelyi úton és könnyen szült, és ebbe az orvosa is beleegyezett. Lábadozó teste miatt, lassú óvatos kezdésre számítson!

Három szakaszra lehet osztani a megengedett mozgásformákat:

Első szakasz: szülés után 24 órával

  • Kegel- gyakorlat
  • mély rekeszizomlégzés
Második szakasz: szülés után 3 nappal (alaphelyzet: hanyattfekvés)
  • lábcsúsztatás
  • fej- vállemelés
Harmadik szakasz: a gyermekágyi vizsgálat után

Orvosa engedélyével most már erőteljesebb edzőprogramba is belefoghat. Fokozatosan bevezetheti a túrázást, futást, aerobicot, jogát, Pilatest, súlyzós gyakorlatokat. A kulcsszó a fokozatosság és mértékletesség!

Jó edzést kívánok! :)

Szalai Veronika

védőnő hallgató

Szegedi Tudományegyetem

 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Kérdezd a szakértőt!

Vera válaszol a  fitneszanyu@gmail.com-ra  érkezett levelekre,

vagy a facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr6316307916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása