Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Hogyan ne légy zombi-anyu??

2012. december 27. - Blanka Hámori

Még karácsony előtt történt. A kasszánál az anyuka egymás után pakolta ki a szebbnél szebb játékokat a futószalagra, a 2 év körüli kisfiú pedig tétován álldogált előtte. Mikor az anya előre lépett, majdnem átesett a picin, és ennek következtében olyan ingerülten rákiabált, hogy a hideg végigszaladt a hátamon. Pedig a gyerek csak rossz helyen állt. Az anya feszült volt, és ideges (gondolom, mivel egy egész család karácsonyát igyekezett kézben tartani.) „Egy tipikus zombi-anyu: tűr, tűr, majd kifakad. Borzalmas.” – mondta mellettem a húgom. – „Ugye te nem leszel ilyen?”

 

Az anyaság kezdeti időszakában, a szoptatás-böfiztetés-pelenkázás bűvös háromszögébe szorulva, eszébe sem jut a kismamának, hogy kikapcsolódjon. Ez csak a 3.-4. hónap felé merül fel, mikor nagyjából beállt a családi napirend, és az anyukában megfogalmazódik, hogy jó lenne kicsit kinyílni, és esetleg el is szakadhatna 1-2 órára a picitől néha.

Miért ódzkodunk mégis ettől? Lelkiismeret furdalásunk támad? Esetleg valaki azt sugallja, hogy ez nem helyes? Nincs hova mennünk kikapcsolódni, nincs ötletünk, hogyan tegyünk?

 

Nos, a sport remek „ürügy” arra, hogy kimozdulj, kiszellőztesd a fejed, törődj magaddal, és emberek közt légy. Határozd el, hogy az új évben erre figyelsz első sorban: hogy ne légy zombi-anyu. Vagyis kezdj el edzeni. :) Lássunk néhány lehetőséget a fitnesz berkeiben:

 

Aerobik óra: egy erősítő típusú óra jólesően átmozgat – a jó zene segít, hogy kikapcsolj, az edző pedig kontrollálja a gyakorlatokat. A táncos órákon pedig úgy égeted a kalóriákat, hogy észre sem veszed.

Súlyzós edzés a teremben: a súlyzós edzések közben igazán erősnek érezheted magad. Tévhit, hogy a kondi unalmas: ha igazán jó, változatos az edzésterved, akkor biztosan élvezni fogod! Az edzések után pedig az öltözőben egy jó csevegés, vagy nevetés barátnőddel, vagy új ismerősökkel biztosan jó kedvre hangol!

Jóga: egy csodálatos mozgásforma, mely már a legtöbb teremben megtalálható. Ez az óratípus kifejezetten figyel a relaxálásra, a mentális felfrissülésre. Anyukáknak tehát kötelező!

ZUMBA: azért emelem ki külön, mert ez egy rendkívül könnyű lépésekből álló óratípus, ide menekülhet mindenki, akinek botlába van, mégis szeretne táncolni. :) Vigyázz, a Zumba egy idő után nem kemény terhelés, de kezdetnek tökéletes: általa megszeretheted a mozgást, és talán némi mínusz kilót is jelenthet.

Futás a szabadban: tölts egy kis időt önmagaddal, fusd ki magadból a stresszt! Ha sikerül átlendülnöd a futás kezdeti nehézségein (kezdheted pl. gyaloglással), igazán beleszerethetsz ebbe a legtermészetesebb mozgásformába!

Gyaloglás: futópadon teremben vagy szabadban – a gyaloglás szuper dolog. Ne keverjük össze a sétával: a gyaloglás edzésjellegű, dinamikus, erőltetett menet, mely felviszi a pulzust! Felfelé menetben pedig kitűnően formálja a popsit! Ha úgy könnyebb, keress edzőtársat: a gyaloglás a barátnőddel vagy anyukáddal (esetleg egy edzőtárs kereső honlapon talált új ismerőssel) biztosítja, hogy tuti elindulsz, a hazafele úton pedig végre egy jót beszélgethettek :)

Funkcionális edzések: a TRX és Kettlebell egyre felkapottabb az edzőtermekben, mert nemcsak egy-egy izmot mozgat meg, hanem az egész testet, hiszen összetett gyakorlatokat használ saját testsúllyal. Ha szoptatsz, jelezd az edződnek, mert ezek az edzések nagyon kemények, és a túl magas pulzus árt az anyatejnek!!!

 

Fitneszanyu-tipp: a baba-mama tornákról direkt nem írtam ebben a bejegyzésben: ahhoz, hogy kikapcsolj, néha külön kell lenni a picitől, mert neki és neked is jobb, ha 1 órával kevesebbet töltesz vele, de friss és jókedvű vagy, mintha non-stop otthon robotolsz, de nyűgösen és feszülten. Ettől függetlenül a baba-mama tornákat is iktassuk be az edzéseink közé!

Ezekkel az önálló alakformáló programokkal akár 4-8 hét alatt látványos változást érhetsz el!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr8616307866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iszit 2012.12.30. 08:59:58

Szia! Ez mind nagyon jó amit leírtál. de hová tegyem a gyereket? Tudom, mindenkinek vannak kifogásai, hogy miért nem mozog. Nekem 3 gyerekem van, 3 műszakban dolgozom mellettük, a férjem 12 órában... Pénzem nincs konditeremre, de időm se lenne... a férjem nem szereti ha "eljárkálok" más segítségem meg nincs a gyerekeknél. Vagyis ha dolgozunk akkor 1-2 órára anyósom jön, de már 78 éves, nem akarom még a saját szórakozásom miatt is őt befogni, meg nem is igen bír már a gyerekekkel... szóval tényleg jó lehet a sportolás, de nekem még várnom kell néhány évet, amig a gyerekek akkorák lesznek, hogy nyugodtan egyedül maradhatnak ha arról van szó :)

blanka 2012.12.31. 18:40:01

Először is ajánlom figyelmedbe az Időnyerő c. bejegyzést http://fitneszanyu.cafeblog.hu/2012/11/22/idonyero-avagy-hogyan-fer-be-az-edzes-a-24-oraba/ amelyben saját kis apró trükköket osztok meg, mellyel időt lehet szorítani az edzésre. Mivel nem írtad meg, hogy milyen idősek a gyerekeid, és a napi rendeteket sem látom át, nehezen tudnék konkrét tanácsot adni, de biztos van olyan elfoglaltság, ami annyira lefoglalja őket, hogy akár otthon letornázhatsz. Nekem volt egy vendégem, aki behozta a kislányát a terembe, és míg ő tornázott a pici gyurmázott vagy kifestőzött. Írtad ugyan, hogy te nem járnál terembe, de a blogban találsz fél óra alatt véghez vihető otthoni edzést, ha ezt akár heti 2x megcsinálod már előrébb vagy. A többi mozgást pótolhatod nagy családi sétákkal, vagy kirándulásokkal, biciklizéssel – ez is több mint a semmi! Ha lesétálsz egy-két buszmegállót hazafele rendszeresen, szintén mozogtál valamennyit, és nem vesztettél olyan sok időt sem. Nyilván nem ettől lesz kockahasad, de mégsem ültél újabb x percet. Ha ilyen apróságokkal kezded, később nem a 0-ról indulsz, és jobban is érzed magad. Másodszor pedig: ahogy a blogom bevezetőjében is megírtam, a célom, hogy „bebizonyítsuk vagy pedig kiderítsük, összefér-e a fitnesz, és az anyaság.” Talán más anyukák is kommentelnek majd, akik ismerik az anyós-férj-gyerek témakört, és hasznos tippekkel szolgálnak!!! Írjatok meg, nektek hogy megy, anyukák!

erika.mm 2013.01.02. 12:48:13

Én is szenvedtem tőle, hogy a férjem nem szereti, ha „eljárkálok!” Mégis akartam némi mozgást végezni, és ezért azt mondtam otthon, hogy gerinc problémát állapított meg az orvos, és muszáj 3x hetente tornáznom. :P Tudom, kicsit szánalmas, de egy idő után megszokta, és pár hónappal később, edzőterembe jártam - most pedig vele!!!!! :) Erika

blanka 2013.01.02. 12:50:47

Sajnos én is ismerek olyan férjeket, akik ellenzik a feleségük hobbiját, vagy akár megtiltják. Ilyenkor egy ilyen megoldás is átsegíthet a kezdeti ellenálláson! Némely hölgyek pedig félnek elkezdeni tornázni, hogy ha mégsem formálódnak látványosan, ne tűnjenek nevetségesnek… :( Ezeket a véleményeket azonban figyelmen kívül kell hagyni, és haladni a cél felé! Ha minimális a mozgás – akkor annál inkább figyelni a kajára! Apró lépésekben menni fog.

iszit 2013.01.02. 14:18:10

Köszi a választ Blanka, elovasom:) a gyerekeim 10-8-5 évesek. Igyexem megfogadni a tanácsaidat, és amikor a gyerekek elvonulnak a szobáikba, valami egyszerű mozgást próbálgatok majd. Tuti kiröhögnek majd, ha meglátnak :) de nem baj. hátha beállnak ők is :)

blanka 2013.01.02. 18:03:25

Helyes!! :) Nem nevetnek majd, nyugi! Sok sikert, irj ha van valami!! :)

Zsuzska. 2013.04.21. 10:31:20

Ismerem a problémát, munka, egyéb elfoglaltságok és gyerek mellett időt szakítani a mozgásra.. Nem egyszerű, pedig nekem nincs három gyerkőcöm! Én eleinte egy non-stop fitneszt választottam, így az utolsó szopi után csak felkaptam az összekészített motyót és elrohantam a terembe kardiózni, ez még a kisfiam 5-6 hónapos kora körülre esett. Majd jött a tavasz és a nyár, és ugyan ebben az időben kábé 11 körül indultam el futni, amikor már mindenki hazaért :) Ha rossz volt az idő vagy nem volt kedvem futni én a Fegyenc edzést gyakoroltam otthon, de Blanka otthoni edzése kiváló erre a célra! Baromi nehéz elindulni, mert biztos nálatok is így van, mindig lenne mit csinálni. Mióta a fiam megszületett, időnként pakológépnek érzem magam, sok-sok dolgot csak azután tudok megcsinálni, miután ő már elaludt. Ha nem alszom el vele meseolvasás után :D :D Hajrá csajok! Egyre tovább van világos, így sokkal könnyebb lesz!

blanka 2013.04.21. 17:16:26

Ugye hogy vannak fitneszanyuk?! Tudtam én! :) "Arra van időnk, amire szeretnénk" :) Mindig vannak kiskapuk, hogy véghezvigyük a napi adag edzést - ha meg mégsem, akkor kimaradt egy nap, na bumm. Ha belealszunk az esti mesébe, nálam is megesik :) akkor a szervezetnek pihenésre van szüksége, és ezt meg is kell adni neki. Természetesen nem az a cél, hogy kikészítsük magunkat; a lényeg, hogy HA VAN egy ránk szakadt óra, mert a Pici előbb aludt el pl., akkor ÉLJÜNK VELE!! Egyébként pont a napokban gondolkoztam azon, hogy a Fegyencedzésről írok nektek egy bejegyzést, mert nagyon sok anyuka írja, hogy nincsenek eszközei, és nem ismer saját testsúlyos gyakorlatokat! Akkor most Zsuzska hozzászólásának hatására meg is kapjátok hamarosan ezt a posztot! :)
süti beállítások módosítása