Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Gyerekkel az edzőteremben - Erre figyelj!

2017. március 29. - Blanka Hámori

Én aztán tényleg tudom, milyen gyerekkel edzőterembe járni - a mózeskosaras időszaktól kezdve a négykézláb-mászós, majd totyogós korszakon át a fiam a konditermek állandó vendége. Mondhatnám: rutinosak vagyunk a közös konditermezésben, de mégis: ha tehetem nem viszem be magammal, vagy legalábbis van 1-2 dolog, amire kiemelten figyelek, ha mégis velem jön. Edzőként duplán megerősíthetem: ezekre a dolgokra nagyon figyelj, ha gyerkőccel jössz a teremben!

Délelőtti időszakban gyertek!

Ha teheted, időzítsd az edzésed egy kevésbé zsúfolt időpontra - az edzőtermekben általában délután 5-től van a nagy zsongás, ezért jobb, ha a gyerkőccel délelőtti, nyugisabb órákban tesztelitek egymás kapacitását. :) m

Ne feledd: a gépek, a súlyzók veszélyesek!

Az első szabály, hogy határozottan tiltsd meg a gyerkőcnek a súlyzók pakolgatását és a gépek macerálását. Isten ments, hogy ráejtse a kezére, lábára, netán a fejére a súlyzót, vagy miközben valaki egy lapsúlyos gépet használ, a kicsi betegye a súlyzók közé a kezecskéjét, vagy becsípje valahova a kezét, lábát, vagy leessen valahonnan. Ne feledd, hogy az edzés megkezdésekor elismered, hogy a saját felelősségedre használod az eszközöket!

Mások edzését ne zavarjátok!

Mindenki azért van a teremben, hogy a saját edzését végezze, aminek vagy egy ideje, tempója, folyamata. Persze a gyerek látványa mindenkit lenyűgöz, még mosolyognak is rátok, de arra senki sem vágyik, hogy lekapkodja a gyereket a haspadról, vagy a kettlebell lendítése közben görcsbe legyen a gyomra, mert épp beszalad a lába közé a kicsi...

Az edződdel jobb - de kérdezz rá!

A személyi edzés lényege a személyre szabottság, ebbe belefér a "gyerekkel jövök"-opció is. Nálam legalábbis simán, én imádom pesztrálni a kicsit, és látni hogy anya végre boldogan edz :) De azért kérdezz rá az edződnél, hogy működhet-e a dolog. Azt se feledd, hogy ha a gyerek után rohan, vagy kakilni kíséri, akkor az irántad való figyelme (így esetleg az edzésed tempója) bánja.

Csoportos órák

Na, a csoportos órákon már más a helyzet: itt sokan vagyunk, egymás mellett, az edző pedig abszolút nem ér rá 1-1 gyerekkel foglalkozni, ha 20 nő gyakorlatait figyeli. Ide csak akkor érkezz gyerekkel, ha tudod, hogy elüldögél a sarokban. Az én gyerekem szaladgálása is akadályozta már step-aerobik óránkat, így tudom milyen kellemetlen, mikor mindenki kényszeredett vigyorral, de idegesen bóklászik a step körül, hogy ne botoljon el a gyerekben...  a dinamikus edzés helyett.

Alakítsatok ki egy (sportos) gyereksarkot!

Mi hát a megoldás? Akár aerobik teremben, akár konditeremben: alakítsatok ki egy sarkot, ahol el van egy órát a gyerek: ez lehet egy minilaptop mesével is (én is néha bevetem), de lehet mozgós-sportos-trambulinos-saját játékokkal teli sarok, amit mondjuk zsámolyokkal vagy steppadokkal körbeveszel.

Ő NE csinálja a gyakorlatokat!

Gyakori látvány, hogy a gyerek utánozza az édesanya gyakorlatait: ezzel nincs baj, ha gumilabdával vagy saját testsúllyal vagy nyújtógyakorlatokkal próbálkozik, de még kis súlyt SE adjunk a kezébe, hogy súlyzózzon, és még kis súllyal SE használja a gépeket! Az ő szervezete (izmok, csntok, ízületek) erre abszolút nem áll készen, és nincs is szüksége rá.

Saját edzésed

Azért jössz a terembe, hogy leterheld magad egy-másfél órában, igaz? Ez egyértelműen könnyebb gyerek nélkül. Az edzés egyedül a leghatékonyabb, gördülékenyebb, gyorsabb. Ha meg tudod oldani, gyere a kicsi(k) nélkül!

Ne menjen el a látókörödből!

Akárhogy is: ha már ott a gyerkőc, ne feledd, hogy a TE felelőséged figyelni rá. Mindig maradjon a látóteredben, és ne légy nyugodt, hogy csak átszaladt a másik területre, hiszen ott senkinek nem felelőssége vigyázni rá. A recepciós figyelmét is elkerülheti, ha netán kiszalad az utcára... A kisfiammal nálunka jelszó: "MINDIG LÁSSUK EGYMÁST!"

:)

+ 1 tipp:

Válassz gyerek-barát termet, ha tudod, hogy vele fogsz (rendszeresen) edzeni járni! Olyat, ahol van gyerek megőrző (ez Magyarországon elég ritka), vagy legalább gyereksarok. Választhatsz (kicsivel) baba-mama órákat, ahol természetesen a fentiekkel nincs gond, hisz pont az a lényeg, hogy bent lehet veled a gyerek. (De maximálisan megértem, ha terhelésben ezek az órák kevesek, és inkább komolyabb edzéseket választasz.)

Képtalálat a következőre: „with child in gym”

Remélem segítettem! :) Kiemelném: a fentiek nem az anyukák ellen, hanem a gyerekekért írtam - mind saját tapasztalatból, vagy mert láttam a teremben az ebből fakadó károkat. Természetesen jó ötlet, ha a gyerek jelen van és lát sportoló embereket, de a saját szabályrendszer kidolgozása elengedhetetlen!

Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr5416308508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása