Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Edzésterv otthonra - ezekre figyelj!

2017. január 26. - Blanka Hámori

A héten beteg a kisfiam: együtt vagyunk, itthon vagyunk, játszunk, mesét nézünk. Ez eddig szuper, és bevallom én magam is élvezem a plusz közösen töltött időt, kihagyva a reggeli (és egész napos) rohanást, meg a többi tennivalót - ugyanakkor ezekben a napokban a rutinszerű teendőket is ki kell hagynunk, a bevásárlástól a munkáig.

Van azonban, amit nem muszáj kihagynunk: a mozgást! Persze korábban írtam már róla, hogy az otthoni edzés, gyerekkel a nyakunkban, az esetek nagy részében nem tud olyan hatékony lenni, mint az edzőtermi önálló edzés :) de azért van rá lehetőség, hogy otthon is átmozgassuk magunkat!

Ajánlott tehát ötletekben bővelkedni, ha otthoni edzésre kerülne sor. Íme, amikre figyeljünk:

 

0. Az időpont

Az első és legfontosabb: MIKOR? Valami olyan időszakot kell választanunk, mikor legalább 30-40 percet (vagy edzettségünktől függően többet) folyamatosan végig tudunk mozogni. Ha már megetettük a kicsi(ke)t, lefektettük, csendben eljátszik. Tudom, tudom, ez önmagában egy kihívás, hiszen bármikor felzenghet a mindentmegállító "Anyaaa!" vagy csecsemősírás, tehát fogadjuk el, hogy tökéletes időpont, és garancia, hogy nyugodtan végigcsinálhatod a tervet NINCS. Ha ezzel a gondolattal megbékéltünk, akkor készen állunk az otthoni edzés szépségeire. :)

1. Babával vagy nélküle?

Ebben a NLC cikkben régebben megosztottunk egy gyakorlatsort, amelyet a babáddal is végrehajthatsz. Szerintem nagyon is jó megoldás, csecsemők vagy egész picik esetében, hogy bevonjuk az edzésünkbe, de nagyobbakkal természetesen ez nem nagyon kivitelezhető. (Bár ők igyekeznek bebizonyítani, hogy de igenis jobban jársz, ha rád ül fekvőtámasz közben :)) Ha már edzettebb vagy, nagyobb terhelésre vágysz, ezek a baba-mama tornák átmozgatásnak lesznek jók maximum.

 

2. Legyen(minimális) eszköztárad!

Egy gumikötél, egy pár kézisúly legyen otthon ha teheted, hogy tudj mihez nyúlni, pláne ha a saját testsúlyos gyakorlatokhoz még nem vagy annyira edzett. Utóbbiakból persze vannak könnyen kivitelezhetők: például a guggolás, lábemelgetések - de ha a felső test gyakorlataira (fekvőtámasz, húzódzkodás) még nem állsz késze, kiseszközökkel kell gyakorlatokat végezned.

3. Minden izomcsoportra dolgozz!

A fenti bekezdésből már látható: nem elég egy popsi-láb 20 percet végignyomni, a kezdők pláne teljes testet mozgassanak át! Nevezetesen: mell, hát, váll izmait, kart (bicepsz, tricepsz), láb és far izmok, vádli, has.

Minta edzéstervet a 3 hetes programban osztottam meg, mely INGYEN letölthető az oldalamon!

 

4. A pulzus mérvadó!

Ha a cél a fogyás, akkor meg főleg! Az edzés attól edzés, hogy izzadsz, szaporábban veszed a levegőt, néha úgy érzed: nem bírod... És mindezt minimum 30-40 percig csinálod. Minden más csak átmozgató torna. Persze lehet, hogy neked elég egy kis torna, ha nagyon kezdő vagy, vagy nagyon apró a baba... de akkor is tudni kell: az edzés közben illik megemelni a pulzust! Vagyis NE mozogj kényelmesen, NE tarts hosszú szüneteket, NE hagyd abba ha fáradsz, NE válaszd a kisebb súlyokat... Igyekezz megpörgetni az edzésed! Ezt megteheted helyben futással, szökdelésekkel is.

 

5. Ha egyébként van edzésterved...

...mert mondjuk személyi edzővel összeraktatok egy személyre szabott programot, akkor próbáld ahhoz tartani magad. Nyilván gépes gyakorlatokat nem tudsz otthon megcsinálni, de a sorrendet, terhelést tartsd: amely gyakorlatokat otthoni is tudod kivitelezni, azt csináld pont úgy, amelyiket nem, azt pótold hasonlóval, de legalábbis az adott izomcsoportra dolgozz más gyakorlattal. Pl. tricepsz letolás csigásgépen helyett lórúgás kézisúlyokkal vagy tolódzkodás ágy szélén (és NEM egy kis plusz lábemelés, mert nincs csigásgéped.)

 

Remélem sikerült 1-2 kérdést elolszlatni, és remélem, hogy minél többen, minél effektívebben tudtok otthon is edzeni :)

Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr1316308488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása