Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Ősz: raktározz!

2015. szeptember 03. - Blanka Hámori

Szerintem igazán izgalmas tény, hogy míg az ősi keleti kultúrákban a tavasz volt a tisztulás, böjt (és fogyás) időszaka, és az ősz a töltődés, raktározás időszaka - addig a modern testépítésben is nyártól télig tömeget növelünk, és tavasszal indul a szálkásítás időszaka.

ősz

Az emberi szervezet ugyanis az évezredek alatt alkalmazkodott a természet ciklusosságához, a környezeti tényezőkhöz, és ugye nyáron-ősszel gyűjtögetünk, elteszünk, raktározunk, szó szerint is, mint a kis mókusok a mesében :) és átvitt értelemben is: tápanyagokat, vitaminokat viszünk be a szervezetbe, hogy a megterhelő telet, az időszakot mikor kevesebb az értékes tápanyag kibírjuk.

Ez ugye nagyon izgalmas kérdést vet fel: vajon a zsírpárnáink is növekednek ősszel?! A tapasztalat azt mutatja, hogy az ősszel nehezebb megszabadulni a zsírpárnáktól - de a jó edzésprogramunk+diétánk van, akkor természetesen ugyanúgy képesek vagyunk fogyni is!

(Még mielőtt bárki elkezdené tavaszra tologatni az alakformálást - azt ugye korábban leszögeztük, hogy ha tavaszra jó formát akarunk, akkor most kell elkezdenünk dolgozni érte.)

fit-ősz

Hogyan használjuk ki az ősz sajátosságait a fitnessben?

  • Egészítsük a programunkat jó minőségű táplálék kiegészítőkkel, hogy megkönnyítsük a fogyást - és legyünk türelmesebbek a testünkhöz!
  • Használjuk ki a kellemes hűvösebb időt, és iktassunk be új mozgás formákat pl. futás vagy TRX a szabadban
  • Adjunk sok-sok minőségi tápanyagot a testünknek - így nemcsak az edzések mennek jobban, de előkészülhetünk a taknyos időszakra is - ki akarna hetekre ágynak esni?!
  • Helyezzük az edzésprogramunkban a hangsúlyt az erőfejlesztésre, súlyzós edzésekre - de közben ne hanyagoljuk el a kardiót, hiszen az állóképességünk fejlesztése szükséges a tavaszi nagy futó programokhoz!
  • A családdal is vegyük "őszire" a figurát - egyrészt sok kirándulással, kinti sétával, játszótérrel (míg esetleg anya edz a homokózó mellett) - másrészt az ő vitálanyag-pótlásukról se feledkezzünk meg, hogy kelljen az őszt és telet beteg gyerekeket és/vagy férjet ápolva, otthon tölteni!
Nagyon nagyon szép őszi időszakot, jó edzést kívánok Nektek! :)

Blanka

fantasy

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr2916308424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szeréna Molnárné 2015.09.05. 20:29:28

Szeretnék olyan gyakorlatsort ami gerincfájdalmat csilapít
süti beállítások módosítása