Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

A természeti népek bölcsessége 1. (Niki rovata)

2014. június 29. - Blanka Hámori

Az orvostudomány rohamos fejlődésével és korunk technikai vívmányaival a fejlettnek nevezett kultúrák – köztük a miénk is – megfeledkezett arról, hogy az emberiségnek sok évszázaddal ezelőtt is voltak testi-lelki gondjai, amikkel valamilyen formában meg kellett küzdenie, valamiféle gyógyírt kellett rájuk találnia. Ezek a „primitívnek” nevezett módszerek is sikeresek lehettek, hiszen ha nem működött volna, mi sem lennénk itt… :)

Ezeket az ősi hagyományokat őrzik a napjainkra is megmaradt, ma már kis létszámú természeti népek, bennszülött törzsek pl. Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában.

Az általam is oktatott kismama jógarendszer megálmodója is számos gyakorlatban ezeknek a természeti népeknek a bölcsességéhez fordult: megfigyelte, hogyan viselkednek ezek a nők a várandósságuk során, milyen praktikákkal könnyítik meg saját és nőtársaik vajúdását. Mint kiderült, ezeknek a törzseknek a nőtagjai egészen egyszerű, hétköznapi tevékenységek mozdulatait és az állatvilágból ellesett mindennapi jelenségek leutánzását használták arra, hogy várandósságukat és a szülés/születés folyamatát megkönnyítsék, panaszaikat enyhítsék.

A mai és a jövő heti bejegyzésekben ezek közül mutatok be Nektek néhányat.

  1. „Sas” gyakorlat
Kiinduló helyzet: lábak széles terpeszben, enyhén behajlított térddel, felsőtest vízszintesig előredöntve:

a-300x235.jpg a. Belégzésre emeld a kart, mintha sasszárnyak lennének, törzs marad vízszintes


b-300x296.jpg b. Kilégzésre engedd le a kart, a törzs marad vízszintes, vagy


c-300x293.jpg c. ha jólesik, előre is hajolhatsz


Hasznos, mert: erősíti a kar-és hátizmokat, fokozza a légzést, enyhíti a hátfájást. Nagyobb pocakkal csak keveset végezz belőle!

2. „Magvető”

Kiinduló helyzet: lábak széles terpeszben, hajlított térddel, egyenes háttal.

d-300x281.jpg a. Belégzés (orron keresztül): hajolj előre, egyik kézzel nyúlj le, mintha felvennéd a magokat!


e-145x300.jpg b. Kilégzés (szájon át): egyenes háttal emelkedj fel és „szórd el” a képzeletbeli magokat oldalra vagy fölfelé! – így a kellemetlen fizikai és lelki érzetektől is meg tudsz szabadulni :)


Végezd el néhányszor egyik, majd másik karral! Hasznos, mert, erősíti a lábak, a karok és a hát izomzatát, fokozza a légzést és stresszoldó hatású. Nagyobb pocakkal ebből is csak keveset végezz!

3. Lasszó

Csípőszélességű terpeszben, hajlított térdekkel a természetes légzésed ritmusára, összekulcsolt kezekkel, vagy labdával a kézben fekvő nyolcasokat rajzolj a levegőbe, mintha lasszót forgatnál a kezedben!

f-125x300.jpg a.


g-154x300.jpg b.


h-123x300.jpg c.


i-162x300.jpg d.


Hasznos, mert: erősíti a karok és a felső háti szakasz izomzatát.

Jövő héten folytatjuk! Addig is kellemes gyakorlást!

Namasté!

Niki

A Fitneszanyu Blogban jó ideje Barabás Niki jógaoktató és édesanya a _n“kismama felelős”. A “Babavárás a jógaszőnyegen – Niki rovata” c. sorozatot továbbra is vasárnaponként követhetiitek figyelemmel a blogban. Niki korábbi cikkeit ittés szakmai bemutatkozóját itt találjátok!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr5916308246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása