Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Edzés - nagy túlsúllyal

2014. január 12. - Blanka Hámori

Az igazság az, hogy a túlsúly egy bizonyos mérték felett (ha a BMI magasabb, mint 27) bizony ugyanúgy betegség, mint mondjuk a diabetes, rengeteg rizikóval, és következménnyel. Az edzésben is jobban oda kell figyelni!

Ízületek

Az extrém módon elhízottak gyakran panaszkodnak térd-, boka- és csípő fájdalomra. Ennek oka, hogy a túlsúly rendkívül megviseli, sok esetben tönkre is teszi ezeket az ízületeket, melyek nap mint nap hordják a rengeteg plusz kilót. Kerüld az edzésben a becsapódással járó mozgásokat pl. futás, szökkenések! Válaszd a gyaloglást, az ellipszis trénert, biciklit.

Ne ijedj meg a pulzustól!

Lehet, hogy már sok helyen olvastad: ilyen és ilyen pulzus zónában kell dolgoznod, ez a zsírégető zóna. Mégsem sikerül soha "ott tartani" a pulzusod, felugrik az egekbe. Ez természetes, oka az óriási túlsúly és edzetlenség, idővel kontrollálni tudod majd a pulzuszónát.

Időtartam

Azt is olvashattad, hogy min. 40 percet kell mozogni, ekkor indul be a zsírégetés. Nem baj ha eleinte nem megy! Fokozatosan növeld az idő tartamot, akár 15 percről indulva! Eddz 3 majd 4-5 alkalommal hetente: legyen benne kardió és erősítés is. (A fogyáshoz elengedhetetlen az erősítés is, az izomzat ugyanis elősegíti a zsírégetést, valamint megadja a "formákat")

Holtpont

A nagy súlyfelesleg leadása hosszú időt vesz igénybe, ezalatt felléphetnek holtpontok, vagyis stagnál a súly, nem fogysz tovább. Ekkor is tarts ki, iktass be más típusú edzéseket, hosszabbakat, más mozgásformával.

Étkezés

Ne feledd, hogy egyes szakértők szerint az étkezés 70%-ot számít a változásban, az edzés csak 30-at! Szóval, egy valamit nem tudsz kihagyni: reformáld meg az étkezésed! Itt olvashatsz a helyes táplálkozás alapjairól - egyszerűe, érthetően!

Fitneszanyu-tipp: kétségbeesésedben már azon gondolkozol, valamiféle fogyasztó kapszulával egészítenéd ki a programot? Oké, csak ne feledd, nem minden arany ami fénylik! A fogyi-bogyókról itt olvashatsz edző szemszögből!

 

A cikksorozat másik két részében a diabétesről és a szív- és érrendszeri megbetegedésekről volt szó. Jövő héten új témák!! : ) Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr2616308086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása