Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Edzőterem-illemtan

2013. február 27. - Blanka Hámori

Eddig csak azért nem választottad az edzőtermi edzést, mert nem tudtad, pontosan hogyan kell ott viselkedni, mit kell csinálni, féltél belépni?! Itt az idő leszámolni a félelmekkel, hogy semmi se álljon a fejlődésed útjába! Lássuk, miket érdemes szem előtt tartani, ha végre rászántad magad, hogy fitneszterembe menj!

A recepció
Amikor megérkezel, a recepció az első állomás: itt elmondhatod, hogy milyen jegyet szeretnél venni, egy vagy több alkalmasat, aerobik vagy kondi edzésre. Általában van egy árlista a pulton, amit érdemes végignézni, mielőtt döntenél! Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérj nyugodtan segítséget, a recepciós dolga, hogy óratípust ajánljon, vagy elmagyarázza a bérlet-típusokat. Miután fizettél, megkapod az öltöző kulcsot, amit ezután tégy biztos helyre (pl. van egy vendégem, aki a cipőfűzőjére köti :P) Távozáskor, átöltözés után ugyanitt adod le a kulcsot, (ha kellett letétet adni, pl. személyit, akkor ezt visszakapod). A recepción vásárolhatsz vizet, üdítőt, stb., és itt teheted fel a teremmel kapcsolatos kérdéseidet

Az öltöző
Az öltözőben jár neked egy szekrény, ahova bepakolhatsz, de sok helyen van kint külön fogas a kabátoknak, vagy széf az értékeknek! Az öltözőben lehetőleg annyira pakolj szét, hogy másoknak is legyen helye! Edzés után az öltözőből nyíló zuhanyzóban zuhanyozhatsz: ide kelleni fog papucs, tusfürdő illetve saját törölköző! (Törölközőt általában párszáz forintért bérelni lehet.) Ha van kirakva felmosó és vödör, törölj fel magad után, nehogy valaki elcsússzon a vizes kövön. Sok teremben kérhetsz hajszárítót a recepción, ezt még hajmosás előtt derítsd ki. :) A csuromvizesre izzadt ruhákat érdemes azonnal zacskóban elcsomagolni, hogy ne okozzon kellemetlenséget padszomszédjaidnak.

A gép-park
A gépparkban találhatók a kardió és kondi gépek, és (jobb helyeken) egy teremedző. Őt kérdezd meg (ha ő nincs, akkor a recepción), ha nem vagy benne biztos, melyik gépet hogyan használd – de általában az alapfunkciók (START, PAUSE, stb.) egyértelműek. A teremedzőről még tudni kell, hogy ha fogalmad sincs, mit edzz (mert pl. nem olvastad el a Súlyzós edzés nőknek c. bejegyzés a Fitneszanyu Blogban :)), akkor ő megmutatja az alapokat, azonban nem fog melletted állni folyamatosan, hiszen az már személyi edzés, ami nem alapszolgáltatás. A gépekre teríts kis törölközőt ott, ahol érintkezik a bőröd a felülettel – higiéniás okokból. Nézz körül, általában van kitéve fertőtlenítő szer és papírtörlő – főleg a kardió résznél –, ezzel töröld le a gépet, amit használtál, ott ahol érintkezett a testfelületeddel! Ha vittél be magaddal vizes üveget, ill. a zsepit, kulcsot, telefont, helyezd el olyan helyre, ahol senkit nem zavar! Pl. a fal mellé közvetlenül, de természetesen közel magadhoz, hogy szem előtt legyen. Ha nagyon idegesít, hogy külön vannak a dolgaid, vigyél övtáskát magaddal – hiszen a nagy edzőtáskát a szekrényben kell hagyni, nem viheted be magaddal! Ha használni szeretnél egy gépet, de valaki más van rajta, udvariasan kérdezd meg, mennyi van még hátra neki, és ha sok, válassz addig másik gépet, másik gyakorlatot! Vagy ha esetleg hosszabb pihenőket tart, kérdezd meg, hogy „beszállhatsz-e”, vagyis dolgozz addig, míg ő kifújja magát, majd fordítva.

Az aerobik terem
Az aerobik teremben először is válassz olyan helyet, ahol jól látod az oktatót, és kényelmesen elférsz! Előfordul, hogy valamelyik törzsvendég ragaszkodik az évek óta megszokott „helyéhez”, pl. a hátsó bal sarokban szeret lenni – ha ezt jelzi, udvariasan engedd át, nincs jelentősége. Az óra elején készítsd ki azokat az eszközöket, amiket az oktató kér: steppadot, kézisúlyt, gumikötelet. Ha technikai gondod akad, pl. a steppad magas fokozatra van állítva, és nem tudod leállítani, kérj segítséget az oktatótól – az a dolga, hogy segítsen! Ugyanúgy kérdezz meg bármit, amiben nem vagy biztos, pl. hogy melyik színű gumikötél a legerősebb / leggyengébb, stb. Sok helyen ún. órakártyát kell adni az oktatónak, amit a recepción kapsz. Ez neki azért fontos, hogy a vezetőség lássa, hányan voltak az óráján – ezért ne felejtsd el odaadni! Ha mégis elfelejtetted, jelezd a recepción! Az oktatónak az óra után nyugodtan tedd fel a szakmai jellegű kérdéseket!

A szauna
A szaunázásnak külön etikettje van, de a termek (ha van szauna) saját szabályokat is alkothatnak. Először is tudd meg, jár-e a napijegyhez a szauna használat, vagy külön díjat kell érte fizetni. Általában fürdőruha, kis törölköző (amin ülni fogsz) az alapfelszerelés, ill. még ami szükséges, pl. üveg víz, dörzsölő szivacs. Általában a papucsviselés is kötelező, a fertőzések elkerülése végett, de olyat is láttam már, ahol az ajtóban le kellett tenni. Sok helyen tilos bármi is bevinni (olvasni valót, vizes palackot…) a tűzveszély elkerülése végett. Ha mégis ilyen eset történne, esetleg valaki rosszul lesz, nyomd meg a nagy piros jelzőgombot! Ha edzés után szaunázol, egyszer öblítsd le magad a zuhany alatt előtte, hogy ne okozz kellemetlenséget másoknak a rossz szagokkal. Ha saját illóolajat szeretnél használni, kérdezd meg a szaunázókat, zavarja-e őket!

Fitneszanyu-tipp: azért mész edzőterembe, hogy edz, úgyhogy erre koncentrálj: legyen jó az edzésterved, hajtsd végre jól a gyakorlatokat, hozd ki a legtöbbet magadból! Ne izgulj azon, hogy „beégsz”, vagy kinéznek a teremből! Edz komolyan, és a többi magától kialakul majd – fitneszanyu leszel anélkül, hogy észrevennéd! :)

 

A héten a blogban: pénteken egy egyszerű, de nagyszerű Fitt-nass Tippel jövök, szombaton pedig NYEREMÉNYEKRŐL lesz szó, hiszen tervezem, hogy a Kedves Olvasóim között ingyen személyi edzéseket sorsolok ki! Ha érdekel a téma, feltétlenül kövesd a blogot, vagy csatlakozz hozzánk a Facebookon: facebook.com/Fitneszanyu

Szép napot Nektek! Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr9316307906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása