Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Legyünk "elég jó anyák" (karácsonykor is)!

2019. december 04. - Blanka Hámori

Az "elég jó anya" fogalma a hétköznapokban, az anyukák közt azt jelenti: jó anya vagyok, de nem akarok tökéletes lenni, és ez így van jól. A saját megnyugtatásunkra használjuk és figyelmeztetjük is egymást, hogy "elég jó anyának" lenni szuper dolog, és ha nem ragyog a ház, és nem beszél 5 nyelven a gyerek, és néha felemás zokni van rajta, meg vállalhatatlanok vagyunk a bevásárló központban, az is beleférhet.

A fogalom azonban a pszichológia világából származik, Donald W. Winnicott fogalmazta meg először az "elég jó anya" jelentését*: szerinte ezek az anyák alkalmazkodnak a gyermekük igényeihez és ellátják őket, azonban idővel hagyják, hogy egy pici frusztrációt tapasztaljon a kicsi. Ez azt jelenti, hogy apró lépésekben a gyermek megtapasztalja, hogy létezik a külvilág, ami nem mindig olyan, mint amilyennek szeretnénk és nem kaphatunk meg azonnal mindent. (Példa: nem felvenni azonnal, ha sírni kezd, csak néhány perc elteltével.)

Én most a karácsony miatt írok erről:

Mert karácsonykor szeretnénk megközelíteni a tökéletest, hisz az év különleges napja, és sok esetben vágyjuk (és reprodukálni akarjuk) a gyerekkori önfeledt, hibátlan karácsonyi időszakot. 

Arra szeretnélek biztatni, hogy ebben az időszakban is emlékezzünk az "elég jó anya" fogalmára, és a támogatás, szeretet és törekvések mellett figyeljünk arra, hogy nem feltétlenül kell nekünk magunknak megőrülnünk, ha a tökéletes karácsony nem tökéletes.

Ha a bejgli nem olyan gyönyörű, mint a barátnőnk által posztolt bejgli.

Ha elfelejtettünk még egy csomag ünnepi szalvétát venni.

Ha odaégett a pogácsa.

Ha idegesít a 10. vendégség.

Ha nem tökéletes az alakunk a szilveszteri ruhában.

Ha nem minden játék kerül a fa alá, ami a listán szerepelt.

Nagy idegösszeomlásokat látok anyukáktól 23-án, utazásra készülve, és 24-én délelőtt a bevásárlás közepette, és a 2 ünnep között. Azt sem állítom, hogy én sosem voltam ilyen állapotban! :D

Pedig nem kell így lennie. Egyszerűen a gyerekünk így is lehet boldog, fejlődik és minden rendben, sőt: ha együtt élvezzük a készülést vagy az ünnepi perceket, és egyszerűen csak elég jó szülők vagyunk... sőt, Winnicott elméletén haladva a gyereknek is jót tesz, ha lát tökéletlenséget, megtapasztalja, hogy nem minden mindig úgy halad, ahogy az ember tervez, hogy alkalmazkodni kell, és végignéz olyan bakikat, amin évek múlva is könnyesre nevetjük magunkat...

Hidd el, hogy élvezni fogja így is, jó karácsonyotok lesz, és minden szuper.

Boldog karácsonyt és kellemes készülődést mindenkinek! <3

Ha testileg és lelkileg is felkészülnél, hogy elkerüld a kapkodást, csatlakozz a 2019-es 30 napos kihíváshoz a zárt VIP csoportunkban (ingyenes), melynek már a 12. napjánál járunk és a cél: nyugisan, vidáman és csinosan várni a karácsonyt! :)

Anyuk

Anyuka vagyok, 7 éve, emellett edzőként és coachként dolgozom, elsősorban nőkkel foglalkozom. Igyekszem olyan könnyedebb és komolyabb témákkal jönni ebben a blogba, saját tapasztalatokkal és tippekkel, amelyek a mai magyar anyákat segíthetik, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben - hisz itt a jelszó:

Ha az anya jól van, mindenki jól van! <3

Jó olvasgatást kívánok! Szakmai oldalamat itt találod: www.holisztikusfitnesz.hu

*Vekerdy Tamás könyve a témában: Belső szabadság – Elég jó szülő – elég jó gyerek Bruno Bettelheim könyve: Az elég jó szülő

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr3916308754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása