Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Időnyerő - avagy hogyan fér be az edzés a 24 órába??

2015. május 06. - Blanka Hámori

A baba megszületésével elkezdődik a végeláthatatlan harc az idővel. Legalábbis az anyuka így érzi. Ha korábban is kevésnek érezte a nap 24 óráját, ha korábban is csak épphogy (vagy egyáltalán nem) szorított időt az edzésre, akkor most talán végképp lemond róla… Egy fitneszanyu azonban tudja, hogy a babának és neki is az egészség fontos! És apró trükkökkel időt szabadít fel rá. Hisz ez az első lépés a Megújuláshoz!

 

Tévénézés és Facebook
Mennyi időt töltünk tévénézéssel? Ha csupán csak a háttérben megy a tévé, már az is elég, hogy lassabban és kevésbé hatékonyan végezzünk egy-egy feladatot! Ugyanez igaz a Facebookra: ha (jobb esetben) nem is ragadunk le előtte órákra, a bekapcsolt monitor mindig odavonzza a tekintetünk! Szabjunk időkorlátokat!

Készíts időbeosztást
Ha már picit átláthatóbb az életetek (a 3.-4. hónap körül), reggel írd össze, mettől meddig tervezed a sétát, az ebédfőzést, a fürdetést. Természetesen egy babával rugalmasabbnak kell lenni, mint baba nélkül, de anyukaként is érdemes átlátni a napot – és a picinek is jobb, ha nem folyik szét a nap.

A véletlenek
Azt mondják, hogy véletlenek nincsenek, és van benne valami. Írogasd fel, mi az, amire soha nem jut idő, ami véletlenül mindig elmarad! Ha rendszeresség van a dologban (pl. csak a torna marad ki mindig, de a napi facebookozás nem :-)) az utalhat valamire!

Összetett feladatok
Egy nő több mindenre tud figyelni! Nálam a nyelvtanulás pl. így megy: a reggeli kávézás közben írom ki az új szavakat a szótárba, majd elhelyezem az újságok közt a WC-ben, és napközben pedig mindenegyes pisilésnél egyszer átfutom. :) Te is megtalálhatsz két olyan cselekvéssort, melyek megférnek egymás mellett, és így időt takarítanak meg!

Fogadj el segítséget!
Ha a párod épp a tévé előtt ül, ő is tudja böfiztetni a picit, míg te letornázol félórában! A kávézni érkező barátnő pelenkázhat egyet, míg te villámgyorsan kiteregetsz!

Fitneszanyu-tipp: válassz ki csak egyet a fenti tippek közül és próbáld ki! Majd írd meg, bevált-e!

Kövesd a blogot, mert újabb tippeket osztok meg Veled hamarosan! Jó olvasgatást!  Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr6716308324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pumicica 2012.12.28. 18:27:22

Szia! Nekem 3 hónapos ikreim vannak, elmenni nem tudok mellőlük, - főleg, hogy nem bp-en élünk, ahol minden sarkon van edzőterem - úgyhogy nekem marad az itthoni edzés. Nincs túlsúlyom, visszanyertem a szülés előtti versenysúlyt, viszont a hasizmaim nagyon kinyúltak. Most saját szakállamra itthon minden nap kb. fél órát hasizmozom. Van esetleg valamilyen javaslatod, hogy mit, mennyit, milyen gyakorisággal kellene csinálni, hogy "visszalapuljon" a hasam? köszi előre is!

blanka 2012.12.29. 17:24:54

A terhesség során megnyúlt hasizmok hamar megerősödnek, ha rendszeresen edzel rájuk, azonban ehhez nem szükséges napi 30 perc hasazás! Én azt ajánlom, hogy 1. Végezz teljes testes erősítést, hogy arányosan és szépen formálódj! Próbáld ki a blogon található edzésterveket, mely minden izomcsoportra dolgoztat – a végén pedig végezhetsz 2-3 hasgyakorlatot! (naponta akar!) (Hamarosan a blogon külön bejegyzést olvashatsz a hasazásról!) 2. Végezz kardió mozgást, hogy az esetleg zsírréteget ledolgozd! Hiszen akármennyi kockád lehet, ha zsír takarja! :) Erre otthon megoldás a step vagy dance aerobik, zumba DVD-ről, szobabicikli, vagy az a köredzést, melyet jan. 6-án osztok meg veletek! 3. változtass az étrendeden, hiszen azzal is veszítesz a feleslegből, ergo a has laposabb lesz! Ha komolyan edzel, a hasizmok szépen megerősödnek, és ez látszani is fog! Ne higgy a lustáknak, hogy a szülés utáni felesleget lehetetlen leadni, és soha nem lesz lapos hasad! Nekem is sikerült! :)

pumicica 2012.12.29. 22:26:25

Köszi a választ Blanka! Hadd kérdezzem még meg, hogy Neked mennyi idő alatt laposodott vissza a hasad? Tudom, hogy a Te életmódod, edzettségi fokod más, de mégis kiváncsi lennék rá, mert mindenki azzal nyugtatgat, hogy kell hozzá 7-8-9 hónap, ahogy a terhességi pocak kialakulásához is. Nem adom fel! Most sem nézek ki rettenetesen, bár a szülés után tényleg katasztrófa volt:) A helyzetem mondjuk halmozottan hátrányos lévén, hogy az ikrek összesen 4800 grammot nyomtak, plussz külön méhlepényen voltak, úgyhogy tényleg óriási hasam volt, (az utolsó mérésem szerint a haskörméretem 113 cm volt, most 88. Szerencsére sehová máshová nem rakódott semmi, a többi méretem változatlan) ráadásul 39 éves vagyok, úgyhogy már nem vagyok tinédzser sem. Várom a köredzést, kiváncsi vagyok rá nagyon. Az aerobik nem az esetem, jelenleg "kardió" edzés gyanánt nagyokat (4-5 km-t) sétálok a babakocsival erősebb tempóban. Az étrend... hát igen, ugyan komoly felesleg nincs rajtam sehol, de azért nem lenne ellenemre egy picit kisebb súly (mondjuk 2 kiló minusz). Most még felesszük az ajándék csokikat, januártól jöhet az egészséges életmód és a 140 CH-s diéta:) Köszi!

blanka 2012.12.31. 18:40:59

A terhesség során zsír is felhalmozódhat (akár csak has tájékon), és az izmok is kinyúlnak, főleg a nagy babák vagy ikrek esetében. Mindenképp nézze meg orvos, hogy összenőtt-e, rendben van-e a hasizom, mielőtt elkezdesz rá edzeni. A méhnek is össze kell húzódnia, bár ez rendszerint az első pár ét alatt megtörténik. Az idő nem fontos, ha jól dolgozol hasra és figyelsz a kajálásra, le fog menni, 9 hónap alatt bőven! A babakocsis séta szuper, esetleg próbáld meg a pulzusodat mérni, ahogy a pulzuskontrollról szóló bejegyzésben leírtam – így a gyaloglásból is csinálhatsz egy jó kis edzést! A teljes testes edzést akkor is ajánlom, ha nem akarsz fogyni, mert formál, erősít, a gerinc körüli izmokat is rendbe hozza, amik a terhesség alatt a „normálistól” eltérő állapotba kerültek, és ezek felelősek a szép testtartásért is, mely a has kinézetében szintén szerepet játszanak! Hajrá-hajrá!!!!

pumicica 2013.01.01. 22:02:57

Köszi, Blanka! Igen, a doki megnézte, minden rendben van, csak éppen edzeni kell:)
süti beállítások módosítása