Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyuk a szülőszobában

2017. november 11. - Blanka Hámori

A blogom elsősorban arra koncentrál, hogyan lehet „sima” anyukából fitneszanyuvá válni. Most azonban nézzük meg, mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik már a szülés előtt fitneszesek voltak? Vagyis rendszeresen és keményen edzettek, akár hobbyból, akár hivatásból. Most nyilván azt gondolod, nekik könnyebb a fitneszanyuvá válás. Nos, jól gondolod. Már a szülőszobában óriási előnnyel indulnak!

Néhány fitneszben mozgó nőtársammal, a saját szülésemet is felidézve összegyűjtöttük, miben segíthetett a rendszeres edzés a szülés pillanataiban. Miért könnyebb azoknak, akik már korábban is eleve fitneszanyunak készültek?! :)

Mert ismerik a fájdalmat
Dr. Hirschler Imre írja a fájdalom nélküli szülés kapcsán, hogy „a méhizomzat szülés alatti működése igen nagyfokú izommunka, jelentős sportteljesítménynek felel meg. De saját tapasztalatunkból is tudjuk, hogy a mégoly nagy izommunka okozhat fáradtságot, de fájdalmat nem.” Nos, egy izom hosszútávú munkája valóban okozhat fáradtságot fájdalom nélkül, azonban egy izom teljes összehúzódása igenis fájdalommal jár. Aki végez kemény súlyzós edzéseket, az tisztában van ezzel, ismeri az izomfájdalom fogalmát. Tudja, hogy az izom akkor fáj, ha dolgozik – ez a gondolat pedig megnyugtató egy fitneszes számára. Az edzésen azért, mert tudja, hogy fejlődik, a szülőszobában pedig, mert tudja, hogy halad az ügy. :)

Mert tudja szabályozni a légzését
Akár súlyzós, akár kardió edzésről van szó – a helyes légzés kulcsfontosságú. Aki rendszeresen edz, tudja ezt, hiszen már rájött, hogy a helyes ritmusú és sebességű kifújás-beszívás rengeteget segít munka közben. Ahogy korábbi (futásról szóló) bejegyzésben írtam, csak a légzéstechnika fejlesztésével jóval tovább bírjuk a futást, jóval nagyobb súllyal tudunk edzeni! A szülésre felkészítő könyvek és tanfolyamok pedig szintén a légzést helyezik előtérbe. Habár sokaknak nem tűnik nagy kihívásnak a tudatos légzés, a szülés közben kiválik, hogy a legtöbb nőnek fogalma sincs, hogyan lehet koncentráltan lélegezni. A rendszeres edzők számára azonban ez már rutin-kérdés.

Mert van testtudata
A testtudat szó sajnos sokaknak nem jelent semmit, pedig különösen a nőknek nagy szükségük van rá. Egyrészről mert egy testtudattal rendelkező nő kihúzott derékkel megy, harmonikusan mozog, kecses, szép. (A legtöbb esetben a „jó nőket” csupán a testtudat megléte különbözteti meg a slamposoktól.) Másrészről a szülés közben is elengedhetetlen, hogy tökéletesen tisztában legyünk vele, hol van a hasizmunk, hogyan kell megfeszíteni vagy ernyeszteni a különböző izmokat. Ha rendszeresen edzettél, végeztél néhány farizom-gyakorlatot, has-gyakorlatot, stb – akkor sikerült megismerned annyira a tested, hogy a szülés alatt is tökéletesen urald!

Mert össze tudja hangolni a mozdulatait
A fitneszben vannak ún. összetett gyakorlatok. Például megteheted, hogy guggolsz 15-öt, majd vállból kinyomod a súlyt 15-ször – de ha már erősebb vagy, és mindkét gyakorlatot megtanultad jól végrehajtani, egyszerre is végrehajthatod a kettőt – ez az összetett gyakorlat. Ha már olyan erő és tudat szinten vagyunk edzésen, hogy összetett gyakorlatokat végzünk (vagy más bonyolult mozgásformát szépen végzünk, akár táncolunk, akár snowboardozunk) – akkor a szülés közben sem okoz gondot majd egyszerre felemelni a fejet és kifújni és nyomni. Mert ezeket a tevékenységeket is komolyan össze kell hangolni, méghozzá minél nagyobb rutinnal! Mert minél kevesebbet koncentrálunk arra, hogy összehangoljunk, annál több energiánk marad az erőteljes, pontos végrehajtáshoz. (Sosem felejtem el, hogy a kórházban az egyik szobatársam felháborodottan mesélte, hogy „ennyi mindenre kellett koncentrálnia, mikor még 2 dolgot is olyan nehéz egyszerre…”:))

Mert tudja, hogy „azok” az izmok is izmok
Az intimtorna végzése a terhesség alatt nemcsak azért fontos, hogy aztán a kitágult hüvelyizomzat ne legyen gond az ágyban. Egyébként sem szabályszerű, hogy az első szülés alkalmával „kell plusz egy öltés” – ahogy a poénos mondás tartja. Inkább azért ajánlom ezen izmok edzését is, hogy a szülés alkalmával valóban tökéletes testtudattal rendelkezzünk! Úgy tartom, hogy igaz az „edzek rá, tehát ismerem” – vagyis, minél többször dolgozom egy izomra, annál inkább megismerem a működését, és tudom tudatosan dolgoztatni. A szülés alkalmával hatalmas előnyt jelent, ha tudatosan tudjuk ellazítani a gáttájékot, és a hüvely izomzatot! Mindenképp kötelező tehát a feszítést-ernyesztést hosszú időn át gyakorolni!

Agy és izom – mindkettő dolgozik a szülés alatt!
A szülés alatt a megfelelő izomzat (főleg a has és csípő izmok) természetesen rengeteget számít. A terhesség alatt ugyan nem edzünk a has alsó izmaira, és egy idő után az egyenes hasra sem ajánlott (lásd: A hasizmok edzése c. bejegyzés), de ha előtte rendszeresen dolgoztattuk őket, akkor a szülésnél máris előnyben vagyunk. Azonban nemcsak az izommunka, de a megfelelő agymunka is rendkívüli segítség lehet a szülés alatt. Aki az edzések alatt megtanulta mantrázni magának, hogy már nincs sok hátra, ki fogom bírni, uralom a helyzetet, stb, az a szülés alatt is bevetheti ezt a tudományát, és nem kap sokkot attól az érzéstől, hogy a fájdalom, az orvos, a szülésznő vették kézbe az irányítást, és ki tudja mi lesz…

Az edzés rengeteg mindenre megtanít, sokkal többről szól, mint „-3 kiló júniusra!” Olyan extrém helyzetekben, mint egy baba világrajötte is hatalmas előnyt jelenthet!

 

 

Ki vagyok? 2008 óta aerobik és személyi edző – és 2012 óta boldog anyuka is. Az életmód-tanácsaimmal és edzőként a holisztikus – vagyis testi-lelki változásokat együttesen kezelő – szemléletet képviselem. És nemcsak az edzéseken a vendégeimnek, hanem a blogjaimon, honlapomon keresztül is segítek, ha szeretnéd! Komplex programokkal, ingyenes online konzultációval, étrend kiegészítőkkel, hamarosan workshopokkal is – látogass el a honlapomra!

www.holisztikusfitnesz.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr716308526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása