Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Az erőedzés eszközei

2014. április 17. - Blanka Hámori

A közhiedelemmel ellentétben nincsenek jó vagy rossz edzésformák. Sokféle módszerrel fejleszthetjük az izomerőt, és csak a személyes célok és ízlés dönti el, hogy melyik lesz a nekünk való eszköz! Bizonyos eszközök a maximális erőt fejlesztik, növelve ezzel az izmok keresztmetszetét, látványos erősödésre szolgálnak. Más eszközök hatékonyan erősítik a core-izmokat, vagyis stabilizáló mélyizmokat. Mindegyik eszközrendszenek megvan a maga előnye, érdemes többfélét kipróbálni, bevetni az alakformálás érdekében!

1. Saját testsúlyos erőgyakorlatok: Mindenki számára elérhető eszköz, és a legtöbb gyakorlatnak van kezdő-haladó változata. Nagy előnye, hogy általában több izomcsoport dolgozik egyszerre, tökéletesen megtanulhatjuk uralni a testünket.

fit-girls-random-pics-part20-9-288x300.jpg Húzódzkodás saját testsúllyal


 

2. Súlyzós edzés: a gravitációt kihasználva, kondíciónknak megfelelően kiválasztott súllyal edzhetünk egyszerre vagy több izomcsoportra. Nagy előnye, hogy végtelenszámú súlyzós gyakorlat létezik kézi súlyzóval vagy kétkezes rúddal. Lányoknak is kötelező! :)

TricepExtOnBall-300x246.jpg Tricepsztolás fej fölé kézi súllyal


3. Súlyterheléses gépek: a kábelnek köszönhetően megváltozik a súlyerő iránya, immár nemcsak a gravitációt használhatjuk ki az edzéseken. Nagy előnye, hogy kondíciónknak megfelelően minimalizálható vagy maximalizálható a terhelés.

girlgym-300x200.jpg Lehúzás hátgépen


4. Elasztikus ellenállás: sokan a gumikötelet gyógytornás eszköznek gondolják, pedig egy szuper alakformáló eszköz. Óriási előnye, hogy az izom nemcsak összehúzódáskor, hanem visszaengedésnél is dolgozik.

gk-gugg-200x300.jpg Guggolás gumikötéllel


5. Instabil alátámasztás: ha nem a talajon állva/ülve, hanem valamilyen instabil alátámasztáson dolgozunk, a core-izmok (stabilizáló izmok) folyamatos munkára vannak kényszerítve. Ilyen eszköz lehet a trambulin, core-board, fitt-ball, vagy a vibrációs tréning gépek.

 

PowerPlate1-300x225.jpg Instabil alátámasztás - vibrotréning


6. Funkcionális eszközök:funkcionális edzésen számtalan eszközzel színesíthetjük a saját testsúlyos gyakorlatokat: pl. TRX-szel, kettlebellel, medicinlabdával, kötelekkel, homokzsákokkal. A saját testsúlyos edzés marad, mégis adhatunk egy nagyobb terhelést a szervezetnek ezekkel az eszközökkel.

trx-image-300x199.jpg Bolgár kitörés TRX-szel


 

Akár hiszitek, akár nem, még a fent felsoroltakon kívül is sok-sok módszer létezik az erőfejlesztésre: pl. az elmozdíthatatlan ellenállás kihasználása (ajtófélfák kifelé tolása nagy erővel), vagy a közegellenállás kihasználása (aquafitness). Az elektro-stimulációs eszközök is idetartoznak, hiszen izom-összehúzódásokat eredményeznek, a szakvélemény megoszlik ezek rendszeres használatáról.

Neked melyik a kedvenc eszközöd erőfejlesztésre?? Mondd el a facebook-oldalunkon! :) Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr2716308206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása