Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Vibrációs tréning - előnyök és hátrányok

2013. december 23. - Blanka Hámori

Érkezett egy levél a blogba:
"Szeretnék a lányomnak (18) vibrációs edzés bérletet adni karácsonyra. Állítólag hatékony, és kevés időt vesz igénybe (ami jól jönne neki, mert érettségire készül) De nem tudom, nem káros-e! Pontosan mi ez? Ajánlod?"

Úgy gondoltam, hogy a válaszomat bejegyzésként is megosztom, hátha másokat is érdekel a téma, annál is inkább, mert kapcsolódik az előző, core-izmokról szóló bejegyzéshez!

A vibrációs tréning úgy néz ki, hogy ráállsz egy gépre, ami folyamatosan rezeg (a rezgés számot az edző állítja be), és ezen végzel különböző gyakorlatokat.

MIÉRT JÓ EZ?

Mert a folyamatos rezgés instabil alátámasztást biztosít, így folyamatosan egyensúlyoznod kell. Az egyensúlyozásért az ún. core-izmok (másnéven stabilizáló izmok) felelősek. Ezek az izmok folyamatosan dolgoznak az edzés alatt, így pl. egy guggolás alatt nem csak a lábizmok, hanem a törzs izmai is (hát és hasizmok) is keményen dolgoznak! Vagy pl. egy váll vagy kar gyakorlat közben, amit amúgy sima állásban hajtasz végre, szintén dolgoznak ezek az izmok! És ugye tudjuk, hogy ha több izom dolgozik, hatékonyabb az edzés, több kalóriát égetünk. Azonkívül ha ezek az izmok erősödnek, javul a testtartás, hosszútávon harmonikusabbá válik a mozgás.

Ezen túl a zsírégetésben, és a cellulitisz csökkenésében is segít, hiszen a folyamatos vibrálással fellazítjuk a tömött zsírszövet összekapaszkodott zsírsejtjeit, melyet így jóval könnyebb elégetni! (erről a folyamatról bővebben ITT OLVASHATSZ)

A rezgőgépen történő tréning továbbá jó a visszerek elleni harcban, a vizeletmegtartási problémák esetén, fokozza a nyirokkeringést, segít a csontsűrűség javításában, az egyensúly érzék és koordináció fejlesztésében.

MIRE KELL MÉGIS FIGYELNI?

Egyrészt, hogy milyen edzőhöz kerülsz: sok vibrációs-tréning stúdióban ugyanis nem elvárt az edzői képesítés, csupán a "jó megjelenés". Márpedig a szaktudás nélküli edzéstartás többet árthat, mint használ!

Másrészt, hogy bizonyos betegségekben (migrén, magas vérnyomás, epilepszia, vesekő, epekő, trombózis, daganatos megbetegedés, stb.), vagy állapotokban (pl. terhesség) TILOS ezt a mozgásformát választani!

Harmadrészt, hogy ne lustulj el! Ez is "csak" egyfajta mozgásforma, melynek megvannak a korlátai (pl. nincs nagy súly használata, bizonyos gyakorlatok kimaradnak az edzésből) Ne félj kiegészíteni más edzéstípusokkal, és váltani, ha "kinőtted" a terhelést!

Kellemes karácsonyi készülődést, jó edzést! :) Üdv, Blanka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr4316308072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilvia Bíber 2015.11.13. 16:03:56

Szia!Érdeklődnék,hogy daganatosoknak miért nem szabad?Én szeretttem volna ilyet,de mindenki csak azt mondja ,hogy nem jó,de miért nem????Előre is köszönöm a választ!Szilvia!
süti beállítások módosítása