Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

"Ilyen a hasam a műtét után!" (Zsuzsi írása)

2014. április 11. - Blanka Hámori

A legtöbb anyukát izgatja a kérdés: mi lesz a hasunkkal a terhesség alatt, a szülés után?! Zsuzsink 4 cikk erejéig tehát górcső alá vette a témát. Korábbi beszámolói általánosságban szóltak a hasazásról (1. rész), valamint arról, hogy a terhesség alatt mit tehetünk hasizmainkért (2. rész), illetve, hogy mi történik ha a szülés után 1 évvel sem áll vissza a has állapota (és itt nem az esetleges zsírosodásról van szó - 3. rész).  Ez a cikk már java részt a műtétről és a műtét előtti, utáni időszakról szól, őszintén, tabuk nélkül, fotókkal illusztrálva, így ha valakinek gyenge az idegzete, az maradjon a szöveges résznél :)

Röviden visszatérve, mitől függ és kiket érinthet ez a probléma? Terhesség során a bőr megnyúlik, megereszkedik, striák alakulhatnak ki, ám ezek „csak” esztétikai problémák. A hasfal meggyengülése azonban egészségügyi problémákat is okozhat. Súlyosabb gond leginkább akkor alakul ki, ha a kötőszövetünk gyengébb, vagy ha nagy méretű a baba, különösen az anyához képest.

Akik a terhesség elején, vagy babavállalás előtt állnak készüljenek fel, hogy ezeket a problémákat nem lehet megelőzni, és hiába a legjobb és legmárkásabb stria elleni krém, szélsőséges esetekben nem hatékony. Az idő múlásával persze sokat javulhat a látvány, de amennyiben nagy mértékű a hasizom eltávolodása és sérv is kialakult, a megoldást csak a sebészkés jelenti.

Amennyiben a has a szülés után nem áll helyre 1 évvel sem, fel kell keresni egy gyógytornászt, sebész orvost, plasztikai sebészt, aki meg tud vizsgálni és szakvéleményt tud adni a kialakult hasfalról. Amennyiben a köldök körül boltozatszerű kupola marad, hasfalgyengeségre utalhat. Sportolás vagy erős terhelés hatására csak folytatódhat a folyamat, hiszen az izom vastagodhat, de egy nem zárt izom esetén ez a „kupola” csak nőni tud.

elotte-600x399.jpg Zsuzsi hasa a műtét előtt - előlről


 

elotte2-600x399.jpg Zsuzsi hasa a műtét előtt - oldalról


Jelenleg a műtét után vagyok 3,5 héttel. Teljes végeredményem még nincs, 6 hétnek kell eltelnie, majd elméletileg további 2 hetet kell várnom ahhoz, hogy edzhessek is. Az viszont már most látszik, hogy minden problémám megoldódott és visszanyertem eredeti hasamat, sérv és hasizom eltávolodás mentesen, bár a kockáimat még nem találom..: ) lesz min dolgozni.

Magáról a has műtétjéről sokat lehet olvasni az interneten, én itt most röviden a lényeget foglalnám össze, hogy tudd, mire vállalkozol. Nem szeretnék elriasztani senkit, ezek tények, melyekkel nem árt tisztába lenni a műtét előtt. Sok dolog számomra is csak közben, illetve a műtét után derült ki, bár tudtam, nem lesz egyszerű utána…

A műtét 2-3 órás nagy hasi műtétnek számít, melyet altatásban végeznek. (katéter, csövek és minden ami ilyen esetben szükséges.) A műtét során egy csípőtől-csípőig terjedő vágást ejtenek, ezt követően kerül sor a hasfal megerősítésére, izom összekötésére, felesleges bőr eltávolítására, szükség esetén háló beépítésére. A műtét a hasüreget nem érinti. A kórházban 2-3 napot kell bent tölteni, majd otthon a varratszedésig pihenni szükséges, ami 2-3 hetet jelent. A műtétet követően speciális haskötőt kell viselni (szülés után is ezt a haskötőt lehet használni) 3 hétig éjjel-nappal, majd további 3 hétig nappal a feszesített, raffolt hasfali izomzat megtámogatására. A vágás bikini vonalban húzódik, de ennek végleges vonala csak kb. 3 hónap után alakul ki, addig a vágás kicsit fentebb helyezkedik el. A heg nem olyan vékony, mint a császármetszés hege, hiszen ott csak a has laza bőrét illesztik össze, a nagyműtét után pedig a feszessé tett bőrt kell összeilleszteni, a felesleg kivágása után ez a bőr extra feszülési állapotában történik, így vastagabban lehet csak összevarrni.

Mire kell figyelni a műtét után? Az első pár napban jelentős fájdalom keletkezik. Nekem a hasizom fájdalma volt elviselhetetlen és ekkor derül ki csak igazán mennyi mindenre használjuk a hasizmot. Egy üres fazék megemelése is meglepően nehéznek bizonyult : ). A műtét utáni napon azt hittem vicc, hogy fel kell ülnöm, de tekintettel arra, hogy ha másért nem,  a szükségletek miatt meg kell mozdulni, így nem volt mit tenni : ). 3 napot kellett bent töltenem, mert elég vékony volt a bőröm és biztonsági okokból az eredeti 2 éjszaka helyett ráhúztunk még egyet. A savó ürülésére betett csövet az orvosom ekkor távolította el. A hazaút rémálom volt, csatornafedél, gödrök és egyéb bukkanók, de egy nagyobb kanyar is érezhető volt, nincs mese, kapaszkodni kell : ) A hazaérkezéstől egy bő hétig segítségre voltam utalva. Ez a minimum, amit a családnak meg kell oldania. Fürdetni 5-6 nap után lehet a műtéti területet. Ekkor láttam meg a hasamat, amitől konkrétan sokkot kaptam. Tudtam, hogy nem lesz szép, de nagyjából úgy néztem ki, mint akit kettévágtak és össze-vissza rugdostak has tájékon.. sárgától a liláig mindenféle színek, felpúposodások, keményedések… A lila foltokat fekete-nadálytő krémmel lehet kezelni. A heget és a köldököt fertőtlenítő folyadék lefújása után gézlapokkal kell csak beteríteni, erre megy rá az esetleges „nyomókötés” amire gyermekem kis zoknijai tökéletese megfeleltek és ezt kell becsomagolni a hasszorítóval. A műveletet kb. 1 hét után egyedül is remekül meg tudtam oldani : ). A műtét után kb.  7-10 nappal savó ürülhet a műtét alkalmával betett cső helyén, melyet sűrű kötéscserével és fertőtlenítéssel lehet kezelni és nem feltétlenül kell éjjel betelefonálni az ügyeletre, hogy ez mi is lehet, ahogy én tettem : ) Max. 1 hétig fordul elő kisebb-nagyobb mértékben szivárgás. Ezt követte a varratszedés.. Nem esett jól, egy varratom be is volt gyulladva, viszont azóta az emelésen kívül szinte mindent csinálok, jövök-megyek és kezdek kiegyenesedni. (ja igen, mert hogy azt sem lehet egy pár hétig… felhúzott lábakkal kell aludni és kissé púposan közlekedni : ))

Lefeküdni, felkelni, felülni és egy jót aludni? Nagyon nehéz... Köhögni? Tüsszenteni? Orrot fújni vagy egy jót nevetni? Ebben az időszakban nagyjából lehetetlen vállalkozás…

Az ágyban fetrengés egy dologra nagyon jó…remekül észre lehet venni a sarokban rejtőző poros pókhálókat, amik eddig fel sem tűntek.. ami még jobb? Porszívózástól és a nehezebb fizikai munkát igénybe vevő takarítástól kb. 4-6 hétig vagyok eltiltva… Vagyis csak irányítani tudom a porszívót, drága férjem által, aki mindvégig erején felül teljesítve tevékenykedett és tevékenykedik mellettem és gyermekeink körül a nehezebb időkben is. Engedjétek meg, hogy ezúton köszönetet mondjak Családomnak, különösen a Férjemnek, Nagypapának, Mamának és nem utolsó sorban Nővéremnek, továbbá a barátaimnak a lelki támogatásért, kiemelve Petrust, aki azonnal berohant hozzám : ). Nélkületek nem tudtam volna bevállalni.

A legnehezebb az, hogy a gyerekeket sem szabad megemelni, sem fürdetni, sem öleléssel megszeretgetni nem lehet őket ebben az időben…Hogy emiatt, vagy más oka is van nem tudom, de mindkettő ránőtt az Apjára… Remélem azért visszanyerem majd én is a szeretetüket, amint látják, hogy nem vagyok teljesen rokkant : )

3 hét elteltével végre bevállaltam egy kis porszívózást (amit elvileg 6 hét után lehet) és újra teljes életet élek, jövök-megyek, különösebb fájdalmak nélkül… a sebek kezdenek leesni, a heg pedig egyszer csak elhalványul…Mindez számomra lassan a múlt, maradandó nyoma marad kívül-belül, az biztos.

Őszintén szólva a műtét utáni néhány napban azt mondtam, hogy ezt talán mégsem kellett volna, de 2 hét után eljutottam oda, hogy jó döntés volt és mostantól minden jobb lesz. Alig várom, hogy elkezdhessem az edzéseket és az étrendemre is végre valóban odafigyeljek, ugyanis most már nincs kifogás, hogy azért nagyobb a hasam mert… mostantól minden csak rajtam múlik.. visszakaptam a testem felett az irányítást és emiatt nagyon boldog vagyok (de még nem nevetek.. az fájna : ))!

Amint ezek a hetek eltelnek jelentkezem még egy utolsó, mi is lett a hasamból fényképpel és néhány sorral : )

1het-600x319.png 1 héttel a műtét után


2het-600x288.png 2 héttel a műtét után


2_fel_het_varratszedesutan-600x283.png 2,5 héttel a műtét után


 

3het-600x308.png 3 héttel a műtét után


 

Zsuzsinak, a cikk szerzőjének erre a címre írhattok tanácsért, biztatásért: zsuzsanna.rezneki@gmail.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr1816308210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Danka Dóra 2014.04.18. 09:45:25

Kedves Zsuzsi! Én 23.-án megyek konzultációra has és mellplasztika, a blogod és fotóid sokat segítettek a döntésemben, köszönöm. Sajnos a kommenteket nem tudom megnyitni, pedig minden információ hasznos lehet. Hozzád is millió kérdésem lenne de nem tudom, hogy itt tudsz-e válaszolni. Ha igen szívessen venném a segítséged. Köszönettel Dóra

zsu_wolf 2014.04.22. 10:08:39

Kedves Dóra! Nagyon szívesen válaszolok minden kérdésedre, amire tudok. Igen, ide is írhatod nyugodtan, hátha másoknak is segítünk vele. Üdv, Zsuzsa

blanka 2014.04.22. 21:41:48

Zsuzsinak, a cikk szerzőjének erre az email címre írhattok tanácsért, biztatásért: zsuzsanna.rezneki@gmail.com

Hajdú Dóra 2014.05.08. 14:05:24

Kedves Zsuzsa! Jól vagyok és főleg túl, egy nagy bajom van beletapadt a kötszer a sebbe. Te ezt, hogy oldottad meg? Dóra

Hajdú Dóra 2014.05.11. 17:33:51

Köszönöm a gyors, lényegretörő választ.

blanka 2014.06.08. 19:38:41

mint a cikkben is, kommentben is írtam Zsuzsinak a megadott emailre intézzétek a kérdéseket! köszönettel, Blanka

Orosz-Horváth Ágnes 2015.01.19. 12:15:16

Szia! Műtét előtt állok. Gondolom nem császárral szültél, mert az kegyetlen utána, hiszen ott átvágják az izmot, itt meg nem. Úgy mondták, hogy nem fáj jobban a császárnál, ebben bízva remekül fogom bírni azt a pár hetet reményeim szerint.
süti beállítások módosítása