Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

A helyes táplálkozás piramisa

2013. július 21. - Blanka Hámori

Már nagyon régen írtam Nektek szakmai cikket, és még régebben került szóba az étkezés téma köre, így most mindkét hiányosságot pótlom. Biztosan láttátok már az ábrán látható piramis ábráját életetek során. Most picit ezt fogjuk elemezni.

A piramis alapja: a szénhidrátok

A „szénhidrát” az utóbbi években mindenféle hiedelem lengi körbe, sőt egyesek azt állítják, hogy a szénhidrátokat úgy ahogy van, ki kell hagyni az életünkből! Ezt most felejtsük el! A szénhidrát adja a megfelelő energia-mennyiséget a tevékenységeinkhez, így a napi kalória bevitelünk 55%-át kell hogy kitegyék. Két csoportra oszthatjuk a szénhidrátokat: gabonafélékre valamint zöldség- és gyümölcsfélékre. Ezek közül általában az előbbiek csoportja okoz fejtörést: mit ehetünk, mit nem ezek közül?! A gabonafélék közül ajánlottak a teljes kiőrlésű vagyis barna lisztből készült termékek, magasabb élelmi-rost tartalmuk miatt, ami miatt könnyebben emészthetőek, a durumliszből (tojás nélküli) készült száraztészták, müzlik és gabona pelyhek, rizs.

A piramis közepe: a fehérjék

A napi bevitelünk 25%-át adják ki, nem elhagyható, hiszen a fehérjék legfőbb feladata a sejtek regenerálása. Egyrészt tejtermékekből, másrészt húsokból és húskészítményekből vihetjük a napi fehérje adagot. Fogyás esetén a tejtermékek közül az alacsony zsírtartalmú tejet, kefirt/yoghurtot válasszuk, a sajtokat mellőzzük – a húsok közül pedig a sovány húsokat helyezzük előtérbe (ne feledjük, hogy pl. a csirke melle alacsony, de combja magas zsírtartalmú, a kacsát teljesen mellőzzük, a halaknál figyeljünk oda: sovány a fogas, hekk, keszeg, pisztráng.)

A piramis teteje: a zsírok és egyebek

A bevitt tejtermékek és húsok fedezik a kellő (20%) zsír-szükségletet, így aki szigorúan számolja a kalóriákat és a fent említett arányszámokat, vegye figyelembe az elfogyasztott hús vagy tejtermék zsírtartalmát!! Ha odafigyelünk a telített-telítetlen zsír fogyasztás arányára, akkor végleg jó irányba terelhetjük a táplálkozási szokásainkat. A telítetlen zsírokat részesítsük előnyben: olivaolaj, halolaj, lenmag, napraforgó- vagy kukorica- vagy más növényi olaj. Az egyéb élelmiszereket (csokoládé, süti, puding, dzsem, alkohol, szörpök, üdítőitalok, chipsek, leves porok, gyorskaják, konzervek) egyetlen, nem szívesen hallott szabállyal illetjük: minimálisra kell őket csökkenteni!

 

Fitneszanyu-tipp: a blogban szerdán megosztom a teljes "ajánlott és nem ajánlott táplálékok" táblázatát! Várlak Benneteket!

Hamarosan újabb tippekkel, ötletekkel, edzéstervekkel jövök itt a blogban és persze a Facebookon! Üdv, Blanka

Még többet akarsz tudni a helyes táplálkozásról? Katt IDE!

Receptekre, még több infóra vágysz? Látogass el a  facebook-oldalunkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr2916307980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása