Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

A Piriformis izom nyújtása (Isiász esetén ezt imádni fogod!)

2022. november 04. - Blanka Hámori

A Piriformis (körteképű izom) helyes nyújtása egy megváltás lehet azok számára, akik isiásztól (ülő ideg zsábától) szenvednek. Ezt nagyon gyakran okozza a Piriformis túlfeszessége, megrövidülése. A Piriformis egy körte alakú, lapos izom, mely a csípő ízülethez közel helyezkedik el, és egy fontos ideg, az ülő ideg (nervus ischiadicus) húzódik alatta. 

Amennyiben a Piriformis "beállt" az nyomhatja az ülőideget, és habár ezen a görcsoldó, gyulladáscsökkentő gyógyszerek is képesek segíteni, de azért a legjobb, ha hosszútávon gondolkozunk, és alapos masszázzsal + nyújtással segítünk ellazulni ennek a kis izomnak. (Hozzá kell tenni, hogy az isiászt NEM csak ez okozhatja, az ülő ideget nem csak a Piriformis nyomhatja.)

 

piriforimis_syndrome_sciatica_diagram.jpg

 

A Piriformis nyújtása nem teljesen ugyanaz, mint a "sima" farizom nyújtás, mert ez mélyebben lévő kicsi izom. Az egyik legjobb nyújtása, ha széken ülve "férfiasan" keresztezed a lábad (vagyis a bal bokád a jobb térdeden van) és óvatosan előre hajolsz. Mindkét oldalt nyújtsd meg, 30-60 másodpercig megtartva a pozíciót!

További nyújtási pozíciók Piriformisra a Zárt Klubban, köztük olyan is, amivel HÓNAPOKIG TARTÓ isiászt tudtunk megszüntetni 1-2 hét alatt! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr8917970054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása