Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Hogyan ne légy zombi-anyu?

2020. november 11. - Blanka Hámori

Az anyaság kezdeti időszakában, a szoptatás-böfiztetés-pelenkázás bűvös háromszögébe szorulva, eszébe sem jut a kismamának, hogy kikapcsolódjon. Ez csak a 3.-4. hónap felé merül fel, mikor nagyjából beállt a családi napirend, és az anyukában megfogalmazódik, hogy jó lenne kicsit kinyílni, és esetleg el is szakadhatna 1-2 órára a picitől néha.

 

Miért ódzkodunk mégis ettől? Lelkiismeret furdalásunk támad? Esetleg valaki azt sugallja, hogy ez nem helyes? Nincs hova mennünk kikapcsolódni, nincs ötletünk, hogyan tegyünk?

Nos, a sport remek „ürügy” arra, hogy kimozdulj, kiszellőztesd a fejed, törődj magaddal, és emberek közt légy. Határozd el, hogy az új évben erre figyelsz első sorban: hogy ne légy zombi-anyu. Vagyis kezdj el edzeni. :) Lássunk néhány lehetőséget a fitnesz berkeiben:

 

Aerobik óra: egy erősítő típusú óra jólesően átmozgat – a jó zene segít, hogy kikapcsolj, az edző pedig kontrollálja a gyakorlatokat. A táncos órákon pedig úgy égeted a kalóriákat, hogy észre sem veszed.

Súlyzós edzés a teremben: a súlyzós edzések közben igazán erősnek érezheted magad. Tévhit, hogy a kondi unalmas: ha igazán jó, változatos az edzésterved, akkor biztosan élvezni fogod! Az edzések után pedig az öltözőben egy jó csevegés, vagy nevetés barátnőddel, vagy új ismerősökkel biztosan jó kedvre hangol!

Jóga: egy csodálatos mozgásforma, mely már a legtöbb teremben megtalálható. Ez az óratípus kifejezetten figyel a relaxálásra, a mentális felfrissülésre. Anyukáknak tehát kötelező!

ZUMBA: azért emelem ki külön, mert ez egy rendkívül könnyű lépésekből álló óratípus, ide menekülhet mindenki, akinek botlába van, mégis szeretne táncolni. :) Vigyázz, a Zumba egy idő után nem kemény terhelés, de kezdetnek tökéletes: általa megszeretheted a mozgást, és talán némi mínusz kilót is jelenthet.

Futás a szabadban: tölts egy kis időt önmagaddal, fusd ki magadból a stresszt! Ha sikerül átlendülnöd a futás kezdeti nehézségein (kezdheted pl. gyaloglással), igazán beleszerethetsz ebbe a legtermészetesebb mozgásformába!

Gyaloglás: futópadon teremben vagy szabadban – a gyaloglás szuper dolog. Ne keverjük össze a sétával: a gyaloglás edzésjellegű, dinamikus, erőltetett menet, mely felviszi a pulzust! Felfelé menetben pedig kitűnően formálja a popsit! Ha úgy könnyebb, keress edzőtársat: a gyaloglás a barátnőddel vagy anyukáddal (esetleg egy edzőtárs kereső honlapon talált új ismerőssel) biztosítja, hogy tuti elindulsz, a hazafele úton pedig végre egy jót beszélgethettek :)

Funkcionális edzések: a TRX és Kettlebell egyre felkapottabb az edzőtermekben, mert nemcsak egy-egy izmot mozgat meg, hanem az egész testet, hiszen összetett gyakorlatokat használ saját testsúllyal. Ha szoptatsz, jelezd az edződnek, mert ezek az edzések nagyon kemények, és a túl magas pulzus árt az anyatejnek!!!

 

antonika-chanel-ztgftm6m9gs-unsplash.jpg

 

Fitneszanyu-tipp: a baba-mama tornákról direkt nem írtam ebben a bejegyzésben: ahhoz, hogy kikapcsolj, néha külön kell lenni a picitől, mert neki és neked is jobb, ha 1 órával kevesebbet töltesz vele, de friss és jókedvű vagy, mintha non-stop otthon robotolsz, de nyűgösen és feszülten. Ettől függetlenül a baba-mama tornákat is iktassuk be az edzéseink közé!

Kövesd a blogot, hamarosan újabb fitness- és életmódtippel jövök!

Ezekkel a programokkal pedig önállóan is változhatsz, látványosan, szépen, kívül-belül!

 

Üdv, Blanka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr3816282116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása