Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Flow: átélhető-e anyaként?! (5 TIPP)

2020. június 16. - Blanka Hámori

A flow-állapot sokkal több, mint pozitív érzések: itt írok róla érthetően, egyszerűen (edzős és coachos szemszögből is). Általában azt tudjuk, hogy a flow az, ami "elvisz", időt-teret megszüntetve, a tevékenység - például a sportot, a festészetet vagy a szexet - ebben az állapotban pusztán a tevékenység saját öröméért végezzük, nem pedig eredményekért vagy elismerésért.

A nagy kérdés azonban az, hogy

 

ANYAKÉNT MÉG ÁTÉLHETJÜK A FLOW-T?!

A válasz persze az, hogy igen, hogyne, csakhogy (a tapasztalatok szerint) sokkal kevesebbszer, legalábbis bizonyos időszakokban és kellő magunkra-figyelés nélkül biztosan kevesebbszer. A rengeteg teendő, rohanás, megfelelni vágyás, szorongás és kevés én-idő cseppet sem segít abban, hogy mi, anyukák, kikapcsoljunk és töltődjünk a flow által.

Ezen az sem segít, hogy már a szülés előtt kéretlen tanácsokkal látnak el bennünket, amiknek nagy része arról, hogy bizony ezután minden lesz, csak kikapcsolódás, alvás, mozi és flow nem. Úgyhogy készülj, és persze ha mégis sportolnál vagy időt szakítanál a tanulásra vagy hobbydra, akkor ferde szemmel méregetnek: "na hát, neked erre hogy van időőőőd?"

 

PEDIG ANYUKAKÉNT JOBBAN KELL A FLOW, MINT VALAHA

Nem mondok újdonságot: csakis mi magunk tudunk azon változtatni, hogy a minőségi idő, az én-idő és töltődés az életünk része lesz-e anyaként is. Ehhez persze meg kell vívnunk a csatákat - néha családtagokkal, néha magunkkal. Néha türelemre van szükség, mert egyes életszakaszokban minden idegszálunkat megfeszítve sem tudunk helytállni, mégis azt javaslom edzőként, coachként és anyaként, hogy

találj legalább 2 dolgot, ami elvisz a nyugalomba, a tér-idő zónán kívül!

 
  1. Az egyik legyen mozgásos, pörgős, stressz levezetős, amikor a tested is tombolhat. Lehet ez bármilyen sport, de táncolhatsz otthon, ugrálhatsz trambulinon zenére, a lényeg, hogy a fizikiai testünk is részese legyen a kikapcsolódásnak. Ugye, nem kell ecsetelnem, hogy ez az összes szervünkre, az alakunkra, az alvásunkra, a szorongásunkra is pozitívan hat.
2. A másik flow-élmény lehet bármi, ami fizikailag és lelkileg is lecsendesít és lelassít: meditálhatunk, rajzolhatunk, horgászhatunk, kerámiázhatunk, írhatunk, zenélhetünk, gyakorlatilag bármit megtehetünk, aminek nem kell, hogy eredménye legyen, de szórakoztat és fókuszálást igényel, illetve óriási plusz, ha önkifejezésként is működik!

ANYUKA-TEENDŐK & MUNKA: EZEK IS ELVIHETNEK A FLOW-BA?

Én szerencsés vagyok: a munkám mindig egyben a hobbym is volt, így minden "nemszeretem" teendővel együtt is általában élvezettel, fókuszálva végeztem és végzem. Rengeteg szakmájában sikeres, kiteljesedett anyán láttam, hogy ha a munkánk elvisz a flow-állapotba az igazi áldás, a minőségi élet alapja!

És természetesen az anyai teendők is jelenthetnek tökéletes kikapcsolódást. Sőt, van akinek ez az első számú kiteljesedés, végtelen energiákat nyernek a családtól és fektetnek a családba. Férfiasan bevallom: engem a legózás és játszóterezés nem repít a mennyekbe, de bizonyos más közös tevékenységek (pl. kirándulás vagy közös éneklés) igen.

 

Az a jó, hogy mások vagyunk, így biztosan megtalálhatjuk (kelló önismerettel, odafigyeléssel!) azt a terepet, ahol  a mi tökéletes kikapcsolódásunk és töltekezésünk van! :)

 

5 TIPP, HOGY ANYAKÉNT IS VISSZATÉRJ A FLOW-HOZ!

  • A Szerephordó gyakorlattal, amit a múltkor megosztottam ránézhetsz, hogy mely szerepeid mennyire töltenek fel, vagy húznak le
  • Átgondolhatod, mely sportágak töltöttek fel életed során, mi vonz, mit próbálnál ki szívesen (vagyis nem kell edzőteremben gondolkodnod, ha ellenérzéseid vannak)
  • Nézd meg, melyik művészeti vagy önkifejezési vonal áll hozzád közel, mi tetszik, miben voltál jó régen, és próbáld ki (akár évtizedes kihagyással)!
  • Gondold át a munkáddal való kapcsolatot, céljaid, erősségeid, és hogy mennyire vagy jól, abban, amit csinálsz naponta (ez a bejegyzés segíthet)
  • Gondold át, hogy a családban milyen tevékenységeket csináltatok régen, amiket pedig szerettek, és mi helyett tudnád beiktatni. Egyes rohanásokat, feladatokat ki lehet-e iktatni a közös töltődés kontójára?!
 

 

Hámori Blanka vagyok. Anyaként, edzőként és coachként elkötelezett vagyok a célom iránt: a magyar anyáknak jobban kell magukat érezniük a bőrükben! Ha figyelünk magunkra és a világra, picit másképp, picit jobban, mint eddig, akkor ez elérhető és mindenki másra (főleg a jövő nemzedékére!) hatással leszünk! Fitnesz és coaching szolgáltatások a honlapomon, 1.990 Forinttól >>> www.hamoriblanka.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr6916308822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása