Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Mi is az az ERŐ?

2019. december 18. - Blanka Hámori

Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire örvendetes hogy mára inkább a fitt és erős a szexi, nem pedig a csontsovány. Azonban mit is jelent az ERŐ?

Ezt azért is fontos tisztázni, mert még mindig sokaknak kérdése, hogy hogyan, milyen módszerekkel eddzünk! A kettő pedig összefügg.

Az erőnek több fajtája van - mindegyik másra "használatos", másképp fejlesztjük, és valamilyen szinten testi külsőségekben is megnyilvánul.

 

Maximál erő: A lehető legnagyobb ellenállással végzett ismétlés, melyet csak egyetlenegyszer (és nem többször!) tudunk elvégezni. Találkozhatunk vele pl.: súlyemelés.

Erőállóképesség: Az izom hosszútávú energia-szolgáltatására vonatkozik.

Gyorsasági erő: robbanékonyság, izom-idegrendszeri kapcsolatok függvénye

Rajterő: robbanékonyság+gyorsaság+koordináció)

Relatív erő: a testsúly kg-ra eső erőmennyiség, vagyis a testsúlyához képest mekkora erőkifejtésre képes.

InstagramCapture_876ab8f5-f767-44dc-988c-a2dcc9bc19a2

És most a lényeg: az erő tehát többféle lehet, és mikor erősítünk a fitneszben, akkor is többféle erőkifejtésről beszélünk!

Lássuk:

  • Amikor kis súllyal edzünk, vagy aerobik órán vagyunk (akár 2-3 órán egymás után) akkor az állóképességet és erőállóképességet fejlesztjük! Ez azt jelenti, hogy 2-3 kilós súllyal és saját testsúllyal dolgozunk, akár 20-30 ismétléseket végezve.  Eredménye: SZOLID, NŐIES IZOMZAT, jobb közérzet, jó állóképesség, rugalmasság
  • Amikor viszont a kondiban nagy súllyal edzünk, akkor már az izom keresztmetszetét növelő erősítést végzünk! Ha 10-12 ismétlést végzünk (vagyis akkora súlyt használunk, hogy ennyit tudjunk végezni 3-4 körben) akkor erősödünk, formálódunk.
  • Ha már akkora súllyal dolgozunk, hogy csak 6-8 ismétlést tudunk végezni, na az a "valódi" gyúrás. Ez növeli oly mértékben az izmok keresztmetszetét, hogy valóban tömegnövekedést eredményez (persze megfelelő kajálással együtt)

InstagramCapture_a781ec1e-6892-422a-bd5b-fc81af2f84b0

Szóval amikor elkezdünk azon aggódni, hogy "túl izmosak leszünk" ha 3 kilósnál nagyobb súlyt emelünk meg, akkor gondoljunk erre! : ) A csak aerobik órákra járók sosem fognak igazán "megnőni", ugyanis a nagy izmokat egyáltalán nem adják könnyen, baromi nagy súlyokat kell (sokszor és rendszeresen) megmozgatni ahhoz, hogy valódi izmosodással számoljunk!

És mi a helyzet a fogyni vágyókkal?

"Fogyasztó erősítő edzés" avagy szálkásító edzés nincsen szakmai szempontok szerint:
  • erőt fejleszteni tudunk és zsírt égetni tudunk edzésen: és ennek legjobb módja a súlyzós edzés (nem ici-pici súlyokkal meg 20-30 ismétléssel, hanem nagyobb súlyokat használva 10-12 ismétléssel!) Az izomzat az, ami "zabálja a zsírt", szóval ezért alakulnak szebben a kondizó, plusz fehérjét fogyasztó lányok!
  • valamint megtehetjük, hogy a kalóriabevitelt csökkentve (vagyis kevesebb kajával) lepucoljuk az izmokon lévő zsírt. A diéta során ügyeljünk rá, hogy ne jöjjön létre hiányállapot a szervezetben, mert az is hízáshoz, falásrohamokhoz és betegségekhez vezet - használjunk természetes tápkiegeket! Ha fel akarjuk pörgetni a fogyást, bátran használjunk zsírégetőket, amik felgyorsítják a folyamatot!
fitness8020

 

Jó edzést, alakulást mindenkinek! Ha edzeni jönnél vagy étrendet szeretnél, ide kattints! Ha termékek érdekelnek, itt a helyed! Csatlakoznál a csapatunkhoz? Várunk!

Blanka

fantasy

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr1316307814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása