Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Az alakunk és a megfelelési kényszer

2015. július 22. - Blanka Hámori

Az egyik legizgalmasabb kérdés az alakformálással kapcsolatban, hogy mégis MIÉRT akarunk az alakunkon formálni. Ugyanis a vágy lehet belülről motivált és kívülről motivált. A belső hang azt súgja, formálódni jó, mert jobban érezzük majd magunk, tettünk az egészségünkért... A külső hang pedig azt dübörgi: fogyni kell, mert csak úgy vagy szexi, csinos, vagány... (=szerethető)

Az utóbbi nagyon káros. Nem hiába van egyre több fogyás-ellenes kampány (bár ezek közül sok nagyon kétszínű, pl. a Dove "Fogadd el magad"-kampánya, az "igazi nőkkel", ahol szósincs önelfogadásról, csak más marketingstratégiáról...)

De amúgy persze, az ezerféle fogyókúrás szer és "készen állsz-e a bikini szezonra?" stb. plakátok nagyon frusztrálják a nőket. Akik nem jobban, csak egyre rosszabbul és rosszabbul érzik magukat.

FB_20140904_20_55_03_Saved_Picture

DE MOST TEGYÜNK RENDET A FEJÜNKBEN.

Van egy iparág (szépség-ipar, gyógyszer-ipar, stb.), aminek érdeke, hogy megvegyél mindent, ami szebbé, egészségesebbé tesz. Ha ez ellen akarsz védekezni, az jó!
VISZONT ezt ne úgy tedd, hogy eldöntöd: "akkoriskövérmaradok, mindenkikapjabe!" Hanem járj túl az eszükön: a vásárlás helyett menj ki futni, és csökkents a kalóriákon - ez ingyen van és garantált a siker :)

Ezenkívül van egy csomó elvárás (az emberek, a pasik, a barátnőid, stb. részéről) akiknek meg akarsz felelni. Talán annak a duci kislánynak is bizonyítani akarsz, aki egykor voltál. A megfelelési kényszer nagyon-nagyon lehúz! Iktasd ki, hiszen ha nem tetszel másoknak az nem a te gondod, hanem az övék.
VISZONT erre sem az a megoldás, hogy belesüppedünk a túlsúlyba, és világgá kürtöljük, hogy "teszünk mások véleményére!"

Hanem szépen magunkba nézünk, és végleg letisztázzuk: nem akarok megfelelni a barátnőimnek, nem akarok bizonyítani az exemnek... Önmagam vagyok.

És Önmagamért mozgok, vagyok egészséges!

Mint, ahogy ugye azt sem mondod, hogy "nem akarok másoknak megfelelni, ezért nem érdekel, hogy lyukasak a fogaim, én igenis így hagyom, nem megyek el orvoshoz!"

A nagy túlsúly is betegség. Kell tenni ellene és kész. Szerintem ezt nem kell magyarázni. Arról nem is beszélve, hogy az egészség, a helyes életvitel megtanítása a gyerekednek egyenesen kötelesség! Felelősség!

relaxi

Én azt mondom, nincsenek pro- és kontra-érvek a nagy túlsúly vs. fogyás "vitában". Csak tudatos megközelítés, önszeretet, és helyes döntések :)

Blanka

--------------------------------

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr7016308388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rettenetes Zsuzsi 2015.07.25. 10:19:18

Az ember önmagànak akarjon tetszeni!
süti beállítások módosítása