Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Hát gyakorlatok A-Z

2014. november 01. - Blanka Hámori

Húzódzkodás

A húzódzkodás a hát alapgyakorlata, a széles hátizmot és a hát felső részét dolgoztatja. Húzódzkodhatunk tarkóhoz vagy mellhez széles fogással, miközben madárfogással fogjuk a rudat és húzásnál fújjuk, leengedésnél szívjuk a levegőt. A gépen való húzódzkodás tökéletes azoknak, akik még nem bírják el a saját testsúlyukat.

huz.jpg Húzódzkodás


 

huz-gép.jpg Húzódzkodás gépen


Lehúzás hátgépen

A hátgépen való lehúzás a húzódzkodást imitálja, ugyanúgy a lehúzásnál fújjuk a levegőt. A gyakorlatot a különböző fogásokkal és rudakkal tudjuk variálni. Gyakori kérdés, hogy kezdők milyen súllyal használják a gépet. Kezdő csajok kb. 4x15-öt 15 kg-gal tudnak megcsinálni.

lehúzás.jpg Lehúzás hátgépen


Evezés

Az evezésnek számtalan formája létezik: variálhatunk az eszközzel és a mozdulat irányával is. Míg a lehúzás szélesíti, addig az evezés vastagítja a széleshátizmot, érdemes tehát a kétféle gyakorlatot váltogatni. Az evezésnél hashoz húzzuk a rudat, súlyt, gumikötelet és a cél, hogy a könyök, mely végig törzs mellett halad szorosan, minél hátrébb távolodjon a törzstől. A mozdulatot kivitelezhetjük csigás gépen ülve, kézisúllyal előredőlve egy kézzel váltva, vagy két kézzel, rúddal két kézzel, vagy akár gumikötéllel. Saját testsúllyal is végezhetjük: alsó rúdon hzódzkodva. Húzásnál fújjuk a levegőt.

evezés-300x225.jpg Evezés csigás gépen


evezés2-300x161.jpg Evezés kézisúllyal váltva (fűrészelés)


 

Evezhetünk (vagyis húzhatjuk a rudat, súlyt...) mellhez is, vagyis a fogás széles, és az eszköz a mellkas vonalához közelít, a könyök kifelé halad (és nem a törzs mell szűken, mint az előbbiekben). Itt is használhatunk rudat széles fogással, kézisúlyt, gépeket, gumikötelet - és persze húzódzkodhatunk is elulról, ezúttal szélesen.

 

julu-300x171.png Alsó fekvőtámasz / húzódzkodás széles fogással


images1ZJQ2XD9.jpg Lapockazárás kézisúllyal


 

Felhomorítás / hyperextensio

A gerincmerevítő izmok dolgoznak, ha hasonfekvésből vagy gépen felhomorítunk. Emelkedésnél fújjuk a levegőt. A mozdulat legyen lassú és kontrollált, ne rántsuk fel magunkat. Variációk: felhomorítás hasonfekvésben tarkóra tartással, nyújtott karral és lábbal váltva ("robot") vagy nyújtott karokkal és lábakkal egyszerre ("szupermen"). Gépen vagy labdán, hogy vízszint alól emeljünk így nagyobb a mozgástartomány. FORGATÁSSAL vagy HAJLÍTÁSSAL: felemelkedésnél oldalt fordítjuk vagy vízszintessel párhuzamosan csúsztatjuk a törzsünket.

imagesIIKJ9OM9.jpg Felhomorítás gépen


 

EGYÉB GYAKORLATOK, melyeknél még aktívan dolgozik a hátizom: felhúzás (lábgyakorlat), áthúzás hajlított karral (mellgyakorlat)

Jó edzést :)) Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr8916308270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása