Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

A Napüdvözlet pocakkal - Niki rovata

2014. május 25. - Blanka Hámori

Babavárás a jógaszőnyegen: A varázslatos „Napüdvözlet”

Vannak, akik csak hallomásból ismerték eddig a jógát, közülük sokaknak ez a szó jut elsők között eszébe. De akik rendszeresen gyakorolják, azok tudják is, hogy ez a szóösszetétel nemcsak hogy szépen hangzik, de nagyrészt minden benne van, amit a jóga tanít az embereknek: alázatot, szépséget, energiát, a magasabb tudati lét keresését, a „jóra” törekvést.

A Napüdvözlet gyakorlatsorának (Surya Namaskara) általában reggel, ébredés után szoktak hódolni a jógik – tehát ez a felkelő Nap üdvözlése, az Anyatermészet, az Istenek és önmagunk előtti tisztelgés.

Lássuk, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban:

joga-noknek-15601

 

Mint a mellékelt ábra is mutatja, ez egy erős gyakorlatsor, nagyon igénybe veszi a test minden izmát, és vannak egyes elemek, amiket pocakkal igencsak nehéz volna kivitelezni…

Szerencsére van megoldás :) Sőt! Kétféle megoldás!

Íme képekben az első variáció:

új1-300x225.jpg 1. Kiinduló pozíció – kényelmes sarokülésben, egyenes háttal, „imádkozó kéztartás”


új2-225x300.jpg 2. Belégzés – nyújtózás fölfelé térdelő helyzetben, tenyerek „imádkozó” tartásban


 

új3-300x225.jpg 3. Kilégzés – Marjari, azaz macska póz


új5-300x225.jpg 4. Belégzés – Nyúl póz


új4-300x225.jpg 5. Kilégzés – Hegytartás vagy Lefelé néző kutya póz enyhén hajlított


új5-300x225.jpg 6. Belégzés – Nyúl póz


új3-300x225.jpg 7. Kilégzés – Marjari, azaz macska póz


új2-225x300.jpg 8. Belégzés – nyújtózás fölfelé térdelő helyzetben, tenyerek „imádkozó” tartásban


új1-300x225.jpg 9. Kiinduló pozíció - kényelmes sarokülésben, egyenes háttal, „imádkozó kéztartás”


 

Miért jó?

A fent leírt spirituális hatásain túl energetizál, fokozza a légzéskapacitást és átmozgat minden olyan izmot, ami a várandósság alatt fokozott igénybevételnek van kitéve: a hát, a derék, a csípő, karok és lábak izmait. Így tehát esti ellazítónak éppúgy nagyszerű, mint reggeli ébresztőnek!

A Napüdvözletet ki-ki a maga közérzete, kedve és ideje szerint akárhányszor megismételheti, minél többször, annál jobb, persze odafigyelve, hogy ne terhelje túl a testét, hiszen ez a változat is egy aerob, dinamikus mozdulatsor. Egy szuszra általában 3-4-szer ismételjük az órákon, de ha jólesik, lehet belőle többet is nyugodtan végezni :)

A 2. variációt itt találod! Kellemes gyakorlást!

Namasté!

Niki

 

A Fitneszanyu Blogban jó ideje Barabás Niki jógaoktató a _n"kismama felelős". Niki egy időre eltűnt, hiszen ő maga is édesanya lett, de most újra a tőle megszokott energiával osztja meg velünk tanácsait! A "Babavárás a jógaszőnyegen - Niki rovata" c. sorozatot továbbra is vasárnaponként követhetiitek figyelemmel a blogban. Niki korábbi cikkeit ittés szakmai bemutatkozóját itt találjátok!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr9416308214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

King1982 2016.01.08. 19:04:25

Kedves Niki! Érdeklődni szeretnék, hogy a sima napüdvözletet szabad csinálni? Valahol azt olvastam, hogy az első trimeszterben nem. Valahol pedig, hogy az 5. hónapig. Válaszod előre is köszi!
süti beállítások módosítása