Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Másképp edzenek-e az anyukák?!

2017. október 19. - Blanka Hámori

A napokban volt egy durva délutánunk a kisfiammal: az oviból karate edzésre mentünk, majd onnan még el személyi edzést tartani - egyszóval hullafáradt volt estére. Elég stramm gyerek, de szó ami szó, kibulizta, hogy vegyem fel a hazafele séta során. Nos, ezen a ponton gondolkoztam el azon, hogy

a "túlélő" jellegű versenyeken az 50 kilós súlyokkal erőltetett menetben haladó versenyző miben is erősebb annál az anyánál, aki (épp mint abban a percben én) edzőcuccal a hátán, kishátizsákkal a karján, egy 30 kilós gyerekkel az ölében szintén képes erőltetett menetben haladni? :)

 

Mi ezt naponta megtesszük.
Bevásárló cuccal is.
Meg laptop táskával is.
Meg amúgy nem néha... hanem úgy egész nap.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy bárki bárkinél jobb lenne, hanem hogy

ANYUKAKÉNT SOKKAL ERŐSEBB VAGY, MINT HISZED.

Most a fizikai erőről beszélek, de nyilván más szempontból is. De fizikailag mindenképpen. Tudod, miért írok erről? Mert szeretném valahogy megértetni, hogy bizonyos szempontból nagyon is más egy anyuka terhelhetősége, más szempontból viszont EGYÁLTALÁN nem más! Az edzésed nem kell, hogy más legyen pusztán azért mert anyuka vagy, és a szép alaktól sem kell elbúcsúznod csak azért mert már szültél 1 vagy több alkalommal. Persze, átsiklani sem lehet felette. Én így látom:

FONTOS AZ ANYASÁG TÉNYE:
  • ha friss anyuka vagy: a gyermekágyas edzés vagy a szoptatás alatti edzés értelemszerűen más is KELL, hogy legyen hiszen a szervezet ezer más dologgal van elfoglalva (ugyanez igaz a várandósságra!)
  • ha időbeosztásról van szó: értelemszerűen egy nagy család  - nagy háztartás számtalan egyéb feladattal jár, ezért ha még dolgozol is, roppant kreatívnak kell lenned, hogy a sportolásod (és egyéb én-időket) megoldd. A pihenésről nem is beszélve!
  • ha a diéta kerül szóba: hisz családdal étkezni, felkészülni, beosztani stb. komplexebb feladat
Ezekről a "másságokról" az edzésben, és az egyéb anyasággal kapcsolatos gondolataimról írok itt a a Fitneszanyus cikkekben - melyeket igyekszem áttolni lassacskán a honlapra is pl. Mikor kezdhetünk edzeni a szülés után?Hogyan mozogjunk a szoptatás alatt?)

 

 

DE NEM FONTOS AZ ANYASÁG TÉNYE:

  • ha a terhelhetőséged a kérdés: sokkal terhelhetőbb vagy, mint hiszed. Sőt, valószínűleg kitartásban és fizikai erőben is rengeteget fejlődtél az elmúlt időszakban. Igaz, ez másfajta erő (és fedhetik zsírpárnák), de akkor is többet bírsz mint hiszed.
  • ha az edzés módszerekről és alapvető folyamatokról (pl. zsírégetés folyamata, izomépítés) van szó: az edzésre az izmok, a szervezet mindig ugyanúgy reagál, szóval az erre vonatkozó témákat ugyanúgy olvasgasd! Ugyanez igaz a diéta alapszabályaira is.
  • ha a "lelki éhség" témaköre van terítéken: mindegy hogy az anyaság vagy más váltotta ki belőled, de a magány, az ingeréhség vagy a depresszió miatt eszel többet, akkor is alapszabály, hogy a valódi problémát kezdd el megoldani ("Ha nem az éhség a probléma, akkor nem az evés a megoldás!")
 
Ezekről pedig mind a honlapon, mind a Holisztikus blogban találsz cikkeket, sőt, összefoglalom az alapokat (I. EDZÉS, II: ÉTKEZÉS, III: LÉLEK) a 4 és 8 hetes Nagy Megújuló Programokban  - nemcsak anyukáknak!!
Remélem sikerült átadnom neked, hogy hogyan is gondolkodom az anyukás és nem-anyukás edzésről, alakformálásról! :) Várom a véleményed válasz emailben, esetleg kérdéseket és persze az online állapotfelmérő adatlapokat, ha segítségre van szükséged az induláshoz! :)

Blanka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr8516308546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása