Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Egyik rajzol, másik edz - avagy hogyan tornázz a gyerek mellett?!

2014. november 24. - Blanka Hámori

Tornáznál otthon? És van gyereked? És már sikerült valaha összehangolni?!

Fekvőtámasznál rád ül. ("Lovacska, anya, lovacskaaa!") A guggolásnál a lábaid között kúszik át. ("Vonat vagyok, anyaaa! Nézd") Kitörésnél elbuksz benne, a felülés esélytelen, a súlyzót meg már nem is használod, mert biztos, hogy pont abban a pillanatban kerül alá, pedig direkt figyelted, hogy az előbb még a lakás másik felében játszott...

imagesKVOOFPIW

Szóval, a nagy kérdés: hogyan eddzünk, ha ott van a gyerek. És persze ő is edzeni akar. Vagy játszani veled. A lényeg, hogy mióta szültél az igazán hatékony, minőségi edzés ritkaságszámba megy. Megoldás?! Valaki?! A magam tapasztalataiból, és néhány anyuka-társammal elbeszélgetve összeszedtünk egy-két tippet, mit kezdj az izgő-mozgó csemetével(-kkel) , hogy kicsit átmozgasd magad akkor is, ha nem jutsz el terembe/szabadba/bárhovamáshováaholnemrobbanszétafejed. Persze az újabb tippeket én is szeretettel várom! Az apukák ötletei pedig különösképp érdekelnek ; )

Nagyon pici babával...

...viszonylag könnyebb, hiszen ő legalább nem vereti szét a fejét a fél kilós kis súlyzóddal, és nem ugrik rád teljes lendülettel minden egyes ismétlésnél. Viszont ő is igényli a figyelmedet, és a vártnál előbb felébredve félbeszakíthatja az edzésedet. Erre viszonylag egyszerű a megoldás: legyen olyan az edzésterved, melyet könnyen át tudsz konvertálni babásra, vagyis tartalmazzon olyan gyakorlatokat melyeket súllyal és babával is végre tudsz hajtani. Ehhez csak kreativitás kell... hamarosan pont egy erről szóló cikkem jelenik meg az NLCafe.hu-n, képekkel, edzéstervvel.

Kisgyerekkel...

...azért nehéz, mert ha épp nem alszik, akkor tuti ott nyüzsög körülötted, és vagy rádmászik, amivel biztosítja, hogy ne legyen a gyakorlat kivitelezés helyes, az edzés dinamikus... vagy arra kér, hogy ne tornááááááázz, anya, aminek következtében elkap a lelkiismeretfurdalás, mivel az alakod fontosabb, mint az utódod... Na ilyenkor teheted például a következőket:

I. Tornázzon ő is! Ha mindenáron részt akar venni az edzésben, akkor nyugodtan mozogjon veled! Az nagyon fontos, hogy a súlyokat felejtse el minden 14 éven alatti, hiszen a csontrendszer és izomzat nem áll készen a súlyzós terhelésre! A súlyzós gyakorlatokat csinálja plüssökkel, labdával, de a guggolással és felüléssel nyugodtan próbálkozhat! Szökkenéseket beiktatva még jobban kifárazsthatod, a páros nyújtás pedig igazán jó móka és még változatossá teszi az edzi az edzésed is. A lényeg: a 15 kilós gyereket ne akard emelgetni, hacsak nem a nagy súlyos edzéseknél tartasz.

mom-and-me

II. Izgalmas elfoglaltság az asztalnál Életkortól és érdeklődési körtől függően, a gyerekek jól el tudnak lenni egyedül. Az egyik anyukám mesélte, hogy a szombat délután náluk azért izgi, mert mindig valami új kézügyességi játékot néz ki és készít elő a kislányának, mellyel a kislány 1 órát nyugodtan elbíbelődik, míg anya az ellipszistréneren izzad... Kézügyességi blog meg van egyezer az interneten.

III. Apa közbelép Már többször leírtam, hogy óriási lájk a mai apukáknak, amiért ilyen sok fitneszanyu létezhet az országban! Nagyanyáink idejében még fura lett volna egy nő szájából azt hallani, hogy "Drágám, akkor kérlek öltöztesd a 3 gyereket, nem hagyhatom ki a mai edzést, tudod lábnapom van!" Ma viszont az apukák igenis segítik az anya edzését és ez szuper, nem?!

IV. Rapid edzés sok kreativitással Mindenképp készülj fel, hogy ha otthon edzel gyerek mellett, az edzés talán kevésbé lesz intenzív, alapos, mint ha egyedül vagy. Néha meg kell szakítanod, nemcsak a szabotálás miatt, hanem inni adni, pisiltetni kell, stb. De ne feledd! A rövid edzés is hatékonyabb mint a semmi! Legyen az edzésed talán rövidebb, és kicsit más, de végezd el. Az edzésben nincs olyan, hogy "mindent vagy semmit" - "ha nem megy a 4 kör, akkor nem is éri meg edzeni". Akkor menjen 3 kör, maradjon le a hasazás, meg a nyújtás... de legalább átmozgattad magad, az izmaid dolgoztak, felélénkülsz tőle, és ami a legfontosabb: NEM ÁLL MEG A FOLYAMAT! Ugyanis a legnehezebb ÚJRAkezdeni, ha szüneteltél... (Na de erről majd egy későbbi cikkben)

V. Társaságban könnyebb Egyes anyukák szerint jobb egy baba-mama tornán, vagy más anyukákkal a szabadban edzeni, mert a gyerekek lekötik egymást, míg a szülők mozognak, és még a kimozdulás élménye is megvan. Más anyukák szerint még többet beszélgetni a gyerek-témáról egy baba-mama klubban, és még több gyerekzsivalyt hallgatni, még edzés közben is... maga a rémálom. Nyilván karakter-, gyerek-, életkor-, és társaság-függő a dolog!

live_comm_6666

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr8116308282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása