Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Miért vagyok MINDIG éhes?! - 6 TIPP

2014. november 04. - Blanka Hámori

eat-fat-sad-Favim_com-1018501

"A jó alak 70%-ban az étkezésen, 30%-ban az edzésen múlik." Te is hallottad már ezt, igaz? Persze a jó edzésterv elengedhetetlen a jó formához, hiszen csak edzéssel építhetünk izmot, de a napközben bevitt kalóriák lesznek meghatározóak, ha a zsírtalanításról van szó. A dolog egyszerű: a fitnesz alapképlete, hogy a bevitt energia ne legyen nagyobb, mint a felhasznált energia. Vagyis, hogy ne zabáljunk többet, mint amire szükségünk van - ellenkező esetben elkezdünk raktározni. Mindez logikus, érthető, és mindannyian tudjuk is legbelül, hogy milyen az ideális étrend. Könnyű vacsora, sok zöldség-gyümölcs, megfelelő folyadék bevitel, blablabla... Akkor miért nem sikerül?!
A válasz: mert az újra és újra ránktörő ÉHSÉG keresztbetesz.

Íme 6 izgalmas dolog, amit talán nem tudtál az ehségről. Olvasd el, tudatosítsd magadban, és lépj fel ellene sikerrel! : )

 

1.) Éhség és kívánósság: nem ugyanaz!

Amikor hirtelen egy konkrét valamit megkívánunk, és úgy érezzük, muszáj azt ennünk, másra nincs kedvünk: az kívánósság, nem éhség. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes átgondolnunk, hogy valóban szükségünk van-e az adott kalória mennyiségre, vagy csak egy bizonyos ízre, élményre vágyunk-e... Ha a tudatosság és rendszeres étkezés (kb ugyanabban az időben, kb ugyanannyit - minden nap) az életünk része, akkor jobban kiszűrhetjük ezeket a becsapós fellángolásokat.

binge-eating

2.) A kialvatlanság éhségérzetet kelt

A kisgyerekes anyuka vendégeimen (és magamon is) megfigyeltem, hogy minél nagyobb a kialvatlanság, annál több a feles kalória bevitel. A szervezet hosszútávú kimerültségét sokan értemezzük éhségként: pedig két teljesen különböző energia-hiányról van szó! Most tedd fel magadnak a kérdést: kialszom magam rendesen? Ne feledd, hogy egy jó, energikus nap az éjszakával kezdődik!

tired-after-eating-300x225

3.) A minőségi tápanyagbevitellel megszűnik az éhség érzet

Dr. Márai Géza tanulmányai szerint a hatvanas évektől 1985-ig mintegy 70-80%-kal csökkent zöldségeink és gyümölcseink vitamin- és ásványi anyagtartalma! Ez azt jelenti, hogy szervezetünk rég nem jut annyi minőségi tápanyaghoz, amennyihez kéne. Napi 5x-6x szükséges nyers zöldséget és gyümölcsöt ennünk, valamint valóban minőségi étrendkiegészítőket találni, ahhoz hogy szervezetünk ne éhséggel jelezze folyamatosan: "tápanyag hiányban szenvedek!"

timeto heal

4.) Mutasd meg, hogy eszel - meg mondom, mit érzel!

Egy korábbi, Bánat-evés, unalom-evés c. cikkben már írtam arról, hogy az érzelmi-feltöltődéshez köthető evés mennyire sokakat érint. A lényeg röviden: az intenzív ízek és maga a tevékenység segítenek elterelni a gondolatainkat a valódi problémáról... Az első lépés itt is a tudatosítás!

ice-cream-in-bed-001-150x150

5.) Keresd meg az éhség-pontot

Az agyunk jelez, mikor étkezés közben eljön az a pont, hogy nincs szükség több tápanyagra. A probléma az, hogy ezt a jelzést sokan nem fogjuk. Miért? Egyrészt mert túl gyorsan eszünk. Másrészt, mert az ízek elvonják a figyelmünket a telítettségről. Harmadrészt, mert általában van még a tálban, a hűtőben, az asztalon - vagyis nincs olyan, hogy "egy adag", mindig lehet újraszedni, vagy más után nyúlni. Egyes hagyomány-tisztelő, keleti népeknél az "egy adag" egy kis tálkányi ételt jelent, egy étkezésnél ennél többet nem vesznek maguhoz. Igaz, ott nincs is dugig a hűtő, meg éjszaka rendelhető pizza : )

ÉRDEKESSÉG: legújabb kutatások szerint a "örökölt" kövérség hátterében az áll, hogy az agy hibásan egyálatlán nem jelzi a telítettség-érzetet. Erről bővebben ITT olvashatsz.

fridge

6.) Szomjúság-érzet és éhség

Sokan összekeverik a szomjúság és éhség-érzetet. Te iszol eleget?! A >testtömeg kg x 0,035< képlet kiszámolni, mennyi folyadékra van szükséged naponta, ha sportolsz!

Water-Drinking

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van diétával / edzésekkel kapcsolatban? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE!

Kipróbálnád az általam kidolgozott Nagy Megújuló Programot most töredék áron?! Kattints IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr5316308268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Ágoston 2014.11.05. 07:56:06

A minőségi tápanyag bevitel nem oldja meg az éhségérzetet. Mivel Én inzulin túltengéstől "szenvedek", ezért ötször eszek naponta, és keveset. Nem kellemes érzés az állandó éhség érzet, de egy hozzá értő dietetikus tud adni tanácsot. A folyamatos éhség érzet, valamilyen problémára utal, amit otthon magadtól nem igazán tudsz megoldani. Röviden ennyi,

blanka 2014.11.05. 23:40:25

Vannak olyan esetek, mikor a folyamatos éhségérzet komolyabb problémára utal, és ilyenkor egyértelműen szakember segítségét kell kérni, így van. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy az esetek nagy többségében ezen apró változtatások segíthetnek, mert nem komoly probléma, hanem ÉLETMÓDBELI vagy ÉRZELMI ok áll a zabálás, nasizás, plusz étkezések stb. hátterében. További kérdésekben dietetikusunk a rendelkezésetekre áll: fitneszanyu@gmail.com
süti beállítások módosítása