Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Babavárás a jógaszőnyegen (Niki rovata)

2014. február 02. - Blanka Hámori

Új rovattal bővül a blog! Mostantól vasárnaponként Barabás Niki jógaoktató mutatja meg nekünk, hogyan maradhatunk kismamaként is fittek! Niki korábban is tartott kismama-jógát, most viszont ő is várandós - így aztán méltón képviseli a blog eszméjét: szakmai tudás és személyes tapasztalatok alapján utat mutatni a fitneszvilágban! : ) Niki szakmai bemutatkozóját itt olvashatjátok! Kérdéseitekkel bátran keressétek őt a barabas.nikolett@gmail.com címen!

 

BABAVÁRÁS A JÓGASZŐNYEGEN - KEZDETEK

Számtalan jógás fórumon elhangzott már, hogy az ászanák, vagyis az egyes kitartott testhelyzetek gyakorlása nem vethető össze olyan edzésformákkal, amelyekkel akár már hetek vagy hónapok alatt jelentős fizikai változások érhetők el. Nem is ez a jóga elsődleges célja, azonban rendszeres testgyakorlás mellett növelhető a testtudatosság, a test hajlékonysága, és megfelelő életmód mellett az izmok szerkezetének átalakulása, sőt így akár több kilótól is megszabadulhatunk!

Mikor érdemes elkezdeni jógázni?

Bármikor! 0-tól 100 éves korig bárki, bármikor dönthet úgy, hogy kipróbálja, ez a legjobb benne!

Sokan jönnek hozzám félve el az első kismama jógaórára és zavartan vallják be, hogy ők bizony előtte sosem jógáztak, nem is sportoltak és egyáltalán nem hajlékonyak. Erre én azt szoktam mondani, hogy milyen jó! Most végre bele mer vágni! Tessék, van miért dolgozni!

Ahhoz hogy valaki elkezdjen bármilyen jógairányzatot gyakorolni, nem kell semmilyen „előképzettség”, nem kell sem élsportolónak, sem jóginak lenni.

Ami pedig a hajlékonyságot illeti, ez a képesség a rendszeres gyakorlással nagyon szépen fejleszthető. Jól szemlélteti ezt a saját példám: pár éve még nagyjából a térdem sem tudtam megérinteni, ha előrehajoltam, ma pedig:

niki-600x338.jpg (Prasarita padottanasana)


: ) Szóval csak bátran menjetek és próbáljátok ki!

Mi a helyzet, ha úton a baba?

A várandósság az első hetekben szinte titokban zajlik a nő testében – és milyen okosan! Az Anyatermészet lassan készít fel minket erre az új és nagyszerű kihívásra, nem akarja, hogy hirtelen drasztikusan változzon meg az életformánk, szép lassú átmenettel vezet rá minket a babavárás útjára. Ugyanígy érdemes nekünk nőknek is tenni az első hetekben. Sokan aggódnak amiatt, hogy a terhesség 5-6. hetéig nem sejtették a baba érkezését, így ők nyugodtan edzettek, futottak, súlyokat emelgettek.

Nem ártottak-e a babának vele?

Ezeket a félelmeket nagyon gyorsan el kell hessegetni, az első hetekben mindenki nyugodtan hódolhat a kedvenc mozgásformáinak. Nem kell azonnal, amint tudomást szerzünk a várandósságról, mindent felfüggeszteni és fölpolcolt lábakkal várni a hónapok múlását! A terhesség 8. hetéig, ha jól esik – MÉRTÉKKEL! – bármilyen mozgást bátran végezhetünk!

A 8-12. hét között azonban érdemes egy kis pihenőt tartani és inkább csak rövid, frissítő sétákat tenni. Ennek az a biológiai oka, hogy ebben az időszakban tapad meg a méhfalon a placenta, vagyis ekkor épül meg a magzat kis meleg kuckója, ami a hetek múlásával egyre növekszik. A megtapadás sikerességét pedig sok-sok pihenéssel segíthetjük elő, ezzel is hozzájárulva a baba egészséges fejlődéséhez.

Ezekben az első hetekben már el lehet gondolkodni azon, hogy melyek azok a mozgásrendszerek, amelyekből várandósan válogathatunk, és azokból melyiket szeretnénk kipróbálni, vagy rendszeresen gyakorolni is. Orvossal, védőnővel egyeztetve a 13. héttől már el lehet kezdeni a kismama jógát is, ami speciálisan a prenatális, vagyis szülés előtti és közvetlenül a szülés idejére ajánlott gyakorlatok rendszere: nyújtások, erősítések, fájdalomcsillapító és relaxációs gyakorlatok hada áll rendelkezésre ebben a jógairányzatban.

Az elkövetkező hetekben rendszeresen olvashattok itt a blogon arról, hogy mi mindent lehet ezeken az órákon elsajátítani, és hogy a várandósság alatt fellépő különböző panaszokat milyen gyakorlatokkal orvosolhatjuk a kismama jógafoglalkozásokon és otthon.

Hamarosan jelentkezem!

Namasté! :)

Niki

niki2-450x600.jpg (Vrksasana - Fapóz)

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr7116308146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása